Студен атмосферен фронт ще донесе днес в България вятър, дъжд и сняг в планините над 2500 метра

Времето за 08.11.2023 г.
08.11.2023 / 08:57

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. В сутрешните часове на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. От северозапад облачността ще се увеличава и вплътнява и ще има валежи от дъжд, значителни на много места в западната половина от страната. В Югоизточна България валежите ще са по-късно вечерта и през нощта срещу четвъртък, там е възможно и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са в широки граници: от 13°-15° в Северозападна България до 23°-25° в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня ще духа югозападен вятър. В София максималната температура ще е около 15°. Това е прогнозата на НИМХ.

Атмосферното налягане ще се понижава, след обяд ще е близко до средното за месеца. Привечер ще започне да се повишава.

В планините ще е предимно облачно с валежи от дъжд, над 2500 метра - от сняг, значителни в масивите от Южна България. Преди обяд ще духа умерен югозападен вятър и все още ще е топло с максимална температура на височина 1200 метра около 14°, на 2000 метра - около 7°. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Температурите бързо ще се понижават, с тях и височината над която валежът ще е от сняг ще снижи до около 1500 метра.

Над Черноморието сутринта ще има ниска облачност, в отделни райони и мъгла. До обяд видимостта ще се подобри, облачността временно ще намалее до слънчево време. След обяд от север облачността ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд. На отделни места ще прегърми. През по-голямата част от деня ще духа до умерен югозападен вятър, който по-късно след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са 20°-24°. Температурата на морската вода е 15°-20°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В Сливен ще бъде облачно и в следобедните часове ще завали дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от север. Минималната температура ще е 11°, а максималната 20°.

Обявен е жълт код за дъжд и силен вятър в 15 области в страната. В Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Перник, София град, София област, Монтана, Враца и Ловеч се очакват значителни валежи, на места е възможно да достигнат до 35 mm.

Във Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив ще духа силен вятър. По-късно след обяд, при преминаването на студен фронт, ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили до 20-22 m/s.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев