Парламентът подкрепя планове за по-добър достъп до и използване на данни

Европейски Парламент
09.11.2023 / 21:38

„Законът за данните“, вече договорен между евродепутатите и държавите-членки, има за цел да стимулира иновациите чрез премахване на бариерите пред достъпа до данни.

 

Новото законодателство установява правила за споделяне на данни, генерирани чрез използването на свързани продукти или свързани услуги (напр. интернет на нещата, промишлени машини) и позволява на потребителите достъп до генерираните от тях данни. Това ще допринесе за разработването на нови услуги, особено в областта на изкуствения интелект, където са необходими огромни количества данни за обучение на алгоритми. Освен това има за цел да направи следпродажбеното обслужване и ремонтите на свързани устройства по-евтини. При изключителни обстоятелства или извънредни ситуации, като наводнения и горски пожари, органите от публичния сектор ще могат да имат достъп и да използват данни, съхранявани от частния сектор, предвижда новият закон.

 

Защита на търговската тайна и предотвратяване на незаконен трансфер на данни

Депутатите осигуриха ясна дефиниция на търговските тайни и притежателите на търговски тайни, за да се предотврати незаконен трансфер на данни и изтичане на данни към държави с по-слаби разпоредби за защита на данните. Те също така искат да избегнат конкурентите в определена област да могат да използват достъпа до данни за обратно инженерство на услуги или устройства на техните конкуренти.

Новият закон улеснява възможността за превключване между доставчици на облачни услуги – компании, които предлагат мрежови услуги, инфраструктура или бизнес приложения в облака – и въвежда предпазни мерки срещу незаконен международен трансфер на данни от тези компании. Евродепутатите гарантират, че Законът за данните означава, че клиентите на облачните услуги ще имат властта да договарят договори и да избягват да бъдат „заключени“ с конкретен доставчик.

 

Цитат

Водещият евродепутат Пилар дел Кастило Вера (ЕНП, Испания) каза: „Законът за данните променя играта. Наличието на данни за функционирането на индустриалното оборудване ще позволи на фабриките, фермите и строителните компании да оптимизират оперативните цикли, производствените линии и управлението на веригата за доставки Законът за данните ще създаде нова гъвкава система за данни, позволяваща лесен достъп до почти безкрайно количество висококачествени данни. Той ще бъде инструмент за оптимизиране на съществуващи бизнес модели и процеси, ще насърчи развитието на нови и ще създаде нова стойност. с други думи, възможност за иновации и конкурентоспособност“.

 

Следващи стъпки

Законът беше приет с 481 гласа "за", 31 "против" и 71 "въздържал се". Сега ще се нуждае от официално одобрение от Съвета, за да стане закон.

 

Заден план

Обемът на данните, генерирани от хора и машини, нараства експоненциално и се превръща в критичен фактор за иновациите от бизнеса и публичните органи (напр. оформяне на интелигентни градове). Законодателството ще позволи на потребителите достъп до генерираните от тях данни, тъй като 80% от събраните индустриални данни никога не се използват, според Европейската комисия.

 

Конференция за бъдещето на Европа

Законът за данните въплъщава принципите, изложени в препоръките на Конференцията за бъдещето на Европа (COFOE), по-специално предложения 31(7), 35(7) и 35(10), насочени към създаване на стабилна и справедлива цифрова икономика. Той отразява визията на COFOE, като се застъпва за устойчива инфраструктура за данни, която поддържа европейските ценности и принципи. „Законът за данните“ също така подкрепя цифровата трансформация на обществените услуги и въвеждането на обща европейска цифрова идентичност, която ще рационализира трансграничните цифрови транзакции и услуги, като същевременно ще бъде защитена от цялостна рамка от европейски стандарти и насоки.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев