Евродепутатите разкриват път за нови приходи в ЕС, призовават държавите от ЕС бързо да последват примера

Европейски Парламент
10.11.2023 / 10:20

В четвъртък Парламентът проправи пътя за въвеждане на следващото поколение „собствени ресурси“, източници на приходи за бюджета на ЕС.

 

С 399 гласа „за“, 138 „против“ и 61 „въздържали се“ Парламентът предприе важна стъпка към прилагането на изменение на закона, уреждащ приходите на ЕС, така нареченото „Решение за собствените ресурси“ (ORD). Това изменение, след като бъде прието от Съвета и ратифицирано от всички държави-членки, ще въведе три нови източника на приходи: приходи от търговия с емисии (ETS); ресурсите, генерирани от предложения механизъм на ЕС за корекция на въглеродните граници (CBAM); и временен статистически собствен ресурс въз основа на корпоративните печалби.

 

Изплащане на дълг, дължим по плана за възстановяване

Постъпленията от новите „Собствени ресурси“ ще бъдат от съществено значение за изплащане на дълга съгласно плана за възстановяване на ЕС, особено с нарастващите лихвени проценти, които оказват тежко въздействие върху бюджета на ЕС. С новите приходи бюджетът на ЕС може да бъде финансиран надеждно в дългосрочен план и също така да финансира нови приоритети, като същевременно се избягва необходимостта от съкращаване на съществуващите програми и политики на ЕС, казват евродепутатите.

 

Предотвратяване на прекалено високи отстъпки за някои държави-членки

На фона на високата инфлация временните намаления под формата на еднократни суми за Дания, Германия, Холандия, Австрия и Швеция, от които те се възползват за периода 2020-2027 г., се увеличиха неочаквано и непропорционално. Ето защо евродепутатите настояват тези еднократни суми да се коригират ежегодно, както е бюджетът на ЕС, т.е. въз основа на фиксиран дефлатор от 2% годишно.

 

Цитати

Хосе Мануел Фернандес (ЕНП, Португалия), съдокладчик: „Имаме нужда от нови собствени ресурси, за да реагираме ефективно на бъдещи кризи и да спазваме ангажиментите на ЕС към европейските граждани, без да натоварваме бъдещите поколения с дългове. Без тях се очаква програмите на ЕС да бъдат изправени пред съкращения над 15 милиарда евро годишно. За да избегнем това, ни остават две възможности: или да увеличим вноските на държавите-членки в бюджета на ЕС, като по този начин натоварим гражданите, или да одобрим нови собствени ресурси. Последният е предпочитаният път напред и Съветът трябва да се заеме с него възможно най-спешно.

Valérie Hayer (RENEW, FR), съдокладчик: „Времето изтича и Съветът трябва да ускори. Призовавам го да постигне съгласие по този пакет възможно най-бързо. Европа не може да разчита на председателството на Орбан през 2024 г. за социална справедливост; това просто няма да се случи!"

 

Следващи стъпки

След като Парламентът одобри това становище в рамките на процедурата на консултация, Съветът на ЕС трябва да одобри предложенията с единодушие. След това държавите-членки трябва да ратифицират всяко ново решение относно собствените ресурси.

 

Заден план

През 2020 г., заедно с настоящия дългосрочен бюджет на ЕС (многогодишна финансова рамка 2021-2027 г.), институциите на ЕС се споразумяха за правно обвързваща пътна карта, въвеждаща нови източници на приходи на ЕС. На тази основа собственият ресурс за пластмаси, въведен през 2021 г., беше първият нов източник на приходи на ЕС от 1988 г. В края на 2021 г. Комисията предложи още три собствени ресурса, актуализирани през юни 2023 г., но които държавите от ЕС все още не са осиновени. Евродепутатите призоваха държавите-членки да приемат новите потоци от доходи на ЕС преди изборите за ЕС през 2024 г.

 

Отговаряне на притесненията на гражданите

С приетата днес позиция Парламентът отговаря на исканията на гражданите, изложени в заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа, по-специално в предложение 16 относно фискалната и данъчната политика (параграф 5).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев