Евродепутатите подкрепиха датските, ирландските и испанските кандидати за Сметната палата

Европейски Парламент
10.11.2023 / 10:41

Парламентът одобри удължаването на мандатите на европейските одитори Бетина Якобсен и Тони Мърфи и одобри кандидатурата на Алехандро Бланко Фернандес, номиниран от Испания.

 

Ирландският член Тони Мърфи, настоящ президент на Европейската сметна палата, беше подкрепен от 496 евродепутати, като 19 гласуваха против и 33 се въздържаха. Той представлява Ирландия в Съда от 2018 г. и стана негов председател през септември 2022 г.

Подновяването на мандата на датската членка Бетина Мишел Якобсен беше подкрепено от 521 евродепутати, 16 гласуваха против и 30 се въздържаха. Тя представлява Дания в Европейската сметна палата от септември 2015 г.

Алехандро Бланко Фернандес, нова номинация от испанското правителство, получи положителна оценка от парламента, като 431 евродепутати гласуваха „за“, 108 „против“ и 32 „въздържали се“.

Г-н Бланко Фернандес работи в постоянното представителство на Испания към Европейския съюз от 2015 г., като координира преговорите по законодателни досиета. Преди това е работил в Европейската комисия като национален експерт в звеното за вътрешен одит и консултации.

Всички кандидати бяха подложени на проверка от Комисията по бюджетен контрол, която проведе изслушвания на 12 октомври.

Окончателното решение ще бъде взето от страните членки на ЕС.

 

Заден план

Договорът за ЕС позволява на всяка страна членка да предложи свой кандидат за Европейската сметна палата. Държавите-членки, след консултация с Парламента, приемат избраните кандидати за шестгодишен мандат.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев