Трафикът на хора: борбата на ЕС срещу експлоатацията

...........................................................
13.11.2023 / 11:01

Научете как ЕС засилва правилата за борба с трафика, за да отговори на промените в начина, по който хората биват експлоатирани.

 

Факти за трафик на хора

Всяка година в ЕС се регистрират повече от 7000 жертви на трафик на хора, въпреки че действителната цифра вероятно ще бъде много по-висока, тъй като много жертви остават неразкрити.

По-голямата част от жертвите са жени и момичета, но броят на мъжете нараства, особено като принудителен труд.

 

Видове трафик на хора

Причините за трафика на хора включват:

Сексуална експлоатация - жертви са предимно жени и деца.

Принудителен труд - жертви предимно от развиващите се страни, принудени да работят на трудоемки работни места или държани в домашно робство.

Принудителни престъпни дейности - жертвите трябва да извършват набор от незаконни дейности. Жертвите често имат квоти и могат да получат сериозно наказание, ако не ги изпълнят.

Даряване на органи – жертвите често получават малко или никакво обезщетение и са изправени пред рискове за здравето

 

Причините за трафика на хора

Според ООН неравенствата вътре и между държавите, все по-рестриктивните имиграционни политики и нарастващото търсене на евтина работна ръка са сред основните причини. Бедността, насилието и дискриминацията правят хората уязвими за трафик.

 

Какво прави ЕС?

Работата на ЕС досега

През 2011 г. евродепутатите приеха Директивата за борба с трафика, за да защитят и подкрепят жертвите и да накажат трафикантите. Той има за цел да предотврати трафика и признава, че тъй като жените и мъжете често са обект на трафик с различни цели, мерките за помощ и подкрепа трябва да бъдат съобразени с пола.

 

Пътят на ЕС напред

Формите на експлоатация се развиха през последните години, като трафикът все повече се измества онлайн. Съвсем наскоро руската инвазия в Украйна доведе до масово разселване на жени и деца и създаде нови възможности за престъпни организации.

 

На този фон на 19 декември 2022 г. Европейската комисия предложи засилване на правилата на ЕС за справяне с трафика на хора:

Превръщане на насилствения брак и незаконното осиновяване в криминално престъпление

Добавяне на престъпления за трафик на хора, извършени или улеснени чрез информационни и комуникационни технологии, включително интернет и социални медии

Задължителни санкции за престъпления, свързани с трафика, включително изключване на нарушителите от обществени блага или временно или постоянно затваряне на заведения, където е извършено престъплението, свързано с трафика

Официални национални механизми за насочване за подобряване на ранното идентифициране и насочване за помощ и подкрепа на жертвите

Обявяване на криминално престъпление за съзнателно използване на услуги, предоставяни от жертви на трафик

Годишно събиране на данни за трафика в целия ЕС

Позицията на парламента

 

Депутатите искат да дадат приоритет на по-ефективната защита на жертвите на трафик на хора. Позицията на парламента включва:

Гарантиране, че жертвите, които се нуждаят от международна закрила, получават подходяща подкрепа и защита и че правото им на убежище се зачита

Гарантиране, че жертвите не са преследвани за престъпни деяния, които са били принудени да извършат

Осигуряване на подкрепа за жертвите, като се използва подход, чувствителен към пола, уврежданията и децата, основан на междусекторен подход

Включване на мерки за борба с трафика в планове за реагиране при извънредни ситуации , когато възникнат природни бедствия, спешни случаи на здравеопазване или миграционни кризи

Освен това евродепутатите предлагат да се накара една жена да стане сурогатна майка чрез използване на сила, заплаха или принуда да бъде криминално престъпление. Това ще даде права на жените като жертви съгласно правилата, докато извършителите ще бъдат преследвани.

Парламентът съгласува позицията си през октомври 2023 г., която формира основата за преговори със страните от ЕС.

Евродепутатите също работят върху правила, насочени към държане на продуктите, произведени с помощта на принудителен труд, извън пазара на ЕС. Проектът за регламент ще създаде рамка за разследване на използването на принудителен труд във веригите за доставки на компаниите.

Фирмите, за които се установи нарушение, ще спрат целия внос и износ на въпросните стоки на границите на ЕС и всички стоки, които вече са достигнали до пазара на ЕС, ще трябва да бъдат изтеглени. Евродепутатите смятат, че тази забрана ще премахне финансовия стимул за компаниите да използват принудителен труд, както и ще защити подателите на сигнали и жертвите.

Още снимки от новината

...........................................................
...........................................................

 

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев