Сексуално насилие над деца онлайн: ефективни мерки, без масово наблюдение

Европейски Парламент
14.11.2023 / 11:10

Във вторник Комитетът по граждански свободи прие своята позиция относно новите мерки за защита на децата онлайн чрез предотвратяване и спиране на сексуалното малтретиране на деца.

 

Проектопозицията на парламента беше приета от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи с 51 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“. Междуинституционалните преговори бяха разрешени с 48 „за“, 2 „против“ и 4 „въздържал се“.

За да защитят децата онлайн, новите правила ще задължат доставчиците на интернет да преценят дали има значителен риск от злоупотреба с техните услуги за онлайн сексуално малтретиране на деца и за привличане на деца, както и да предприемат мерки за смекчаване на тези рискове. Депутатите искат мерките за смекчаване да бъдат целенасочени, пропорционални и ефективни, а доставчиците трябва да могат да решават кои да използват. Те също така искат да гарантират, че порнографските сайтове имат адекватни системи за проверка на възрастта, механизми за маркиране на материали със сексуално малтретиране на деца (CSAM) и модериране на човешко съдържание за обработка на тези доклади.

За да спрат непълнолетните да бъдат привличани онлайн, евродепутатите предлагат услугите, насочени към деца, да изискват по подразбиране съгласието на потребителите за нежелани съобщения, да имат опции за блокиране и заглушаване и да засилят родителския контрол.

 

Заповеди за откриване

За да се избегне масовото наблюдение или генерализираното наблюдение на интернет, проектозаконът ще позволи на съдебните органи да разрешават ограничени във времето разпореждания, като последна мярка, за откриване на всеки CSAM и премахването му или деактивиране на достъпа до него, когато смекчаващите мерки не са ефективни при свалянето му.

Освен това евродепутатите подчертават необходимостта от насочване на заповедите за откриване към лица или групи (включително абонати на канал), свързани със сексуално насилие над деца, като се използват „разумни основания за подозрение“.

В приетия текст евродепутатите изключиха криптирането от край до край от обхвата на заповедите за откриване, за да гарантират, че всички комуникации на потребителите са сигурни и поверителни. Доставчиците ще могат да избират кои технологии да използват, стига да отговарят на силните предпазни мерки, предвидени в закона, и подлежат на независим публичен одит на тези технологии.

 

Център на ЕС за закрила на детето

Законът ще създаде Център на ЕС за закрила на детето, който да помогне за прилагането на новите правила и да подкрепи интернет доставчиците при откриването на CSAM. Той ще събира, филтрира и разпространява доклади за CSAM до компетентните национални органи и Европол. Центърът ще разработи технологии за откриване за доставчици и ще поддържа база данни с хешове и други технически индикатори за CSAM, идентифицирани от националните органи.

Центърът също така ще подкрепи националните власти, тъй като те прилагат новия правилник за сексуално насилие над деца, провеждат разследвания и налагат глоби до 6% от световния оборот за неспазване.

Депутатите най-накрая предлагат да се създаде нов Консултативен форум за правата на жертвите и оцелелите, за да се гарантира, че гласовете на жертвите се чуват.

 

Цитат

Докладчикът Хавиер Сарзалехос (ЕНП, Испания) каза: „За да се справим ефективно с това непреодолимо предизвикателство, намерихме правно стабилен компромис, подкрепен от всички политически групи. Той ще създаде единни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн, което означава, че всички доставчици ще трябва да преценят дали има риск от злоупотреба в техните услуги и да го смекчат със специално разработени мерки. В краен случай, заповедите за откриване могат да се използват за премахване на обидни материали, които все още циркулират в интернет. Това споразумение постига баланс между защитата на децата и защитата на личния живот.

 

Следващи стъпки

Проектопозицията на Парламента все още трябва да бъде одобрена от пленарната зала. На 20 ноември ще бъде обявено началото на преговорите и евродепутатите имат време до края на следващия ден да възразят. Ако достатъчен брой изберат да направят това, ще има гласуване по време на същата сесия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев