Критични суровини: споразумение за осигуряване на доставките и суверенитета на ЕС

Европейски Парламент
14.11.2023 / 11:25

Депутатите и испанското председателство на Съвета се споразумяха в понеделник относно планове за увеличаване на доставките на стратегически суровини.

 

Законът за критичните суровини има за цел да направи ЕС по-конкурентоспособен и суверенен. Тя има за цел да намали бюрокрацията, да насърчи иновациите по цялата верига на стойността, да подпомогне МСП и да насърчи изследванията и разработването на алтернативни материали и по-щадящи околната среда методи за добив и производство.

Законодателството ще създаде икономически стимули и по-стабилна и сигурна бизнес рамка за разгръщане на проекти за добив и рециклиране, с по-бързи и опростени процедури за разрешаване.

 

Стратегически партньорства

По време на преговорите евродепутатите изтъкнаха значението на осигуряването на стратегически партньорства между ЕС и трети държави за критични суровини, за да се диверсифицират доставките на ЕС, с ползи за всички страни. Те осигуриха мерки за проправяне на пътя за дългосрочни партньорства с трансфер на знания и технологии, обучение и повишаване на квалификацията за нови работни места с по-добри условия на труд и доходи, както и добив и преработка по най-добрите екологични стандарти в страните партньори.

Членовете на ЕП също така настояха за по-силен акцент върху научните изследвания и иновациите по отношение на заместителите на материалите и производствените процеси, които биха могли да заменят суровините в стратегическите технологии. Те осигуриха установяването на кръгови цели за насърчаване на извличането на повече стратегически суровини от отпадъчни продукти. Евродепутатите също настояват за необходимостта от намаляване на бюрокрацията за компаниите, по-специално за малките и средни предприятия (МСП).

 

Цитат

Водещият евродепутат Никола Биър (Renew, DE) каза: „Споразумението е план за индустриална политика за сигурно и устойчиво снабдяване със суровини в Европа. С целеви икономически стимули ние създаваме сигурност при планирането на проекти за частни инвеститори - чрез единни точки за контакт за компаниите и бързи и прости процедури за разрешаване с ясни срокове за националните органи. Това ще стимулира добива, преработката и рециклирането в Европа".

„В същото време ние стимулираме научните изследвания и иновациите по цялата верига на стойността. Рамка за стратегически партньорства за суровини с трети страни при равни условия също ще направи ЕС привлекателен партньор в геополитическата конкуренция – с реални ползи и за двете страни и силна защита на местните общности и природата. С ясен подпис от Европейския парламент курсът е определен за отворен, икономически и геополитически суверенитет на Европа“, добави тя.

 

Следващи стъпки

Сега неофициалното споразумение трябва да бъде одобрено от Парламента и Съвета, за да стане закон. Той ще бъде подложен на гласуване в комисията по промишленост, изследвания и енергетика на 7 декември.

 

Заден план

Електрически коли, слънчеви панели и смартфони – всички те съдържат критични суровини. Засега ЕС е зависим от определени суровини. Критичните суровини са ключови за екологичния и цифров преход на ЕС и осигуряването на тяхното снабдяване е от решаващо значение за икономическата устойчивост, технологичното лидерство и стратегическата автономност на Европейския съюз. След войната на Русия срещу Украйна и все по-агресивната китайска търговска и индустриална политика кобалтът, литият и други суровини също се превърнаха в геополитически фактор.

С глобалното преминаване към възобновяеми енергийни източници и цифровизацията на икономиките и обществата търсенето на тези стратегически суровини ще нарасне бързо през следващите десетилетия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев