Закон за нулева промишленост: насърчаване на чистите технологии в Европа

Европейски Парламент
20.11.2023 / 21:14

Европа изостава в разгръщането на технологии за чиста енергия, но нова инициатива на ЕС, наречена Закон за нулева промишленост, има за цел да подобри ситуацията.

 

Случаят за подкрепа на чисти енергийни технологии

Разгръщането на технологии за чиста енергия, като инсталации за слънчева и вятърна енергия, но също и съхранение на въглерод, е от съществено значение за постигане на климатичните цели на ЕС за 2030 г. и 2050 г.

Според доклад от 2023 г. на Международната агенция по енергетика, ако страните по света изпълнят изцяло обещанията си в областта на енергетиката и климата, пазарът на ключови чисти енергийни технологии може да се увеличи повече от три пъти до 2030 г. в сравнение с настоящата му стойност и работните места в сектора могат да се увеличат нарастват от шест милиона днес до 14 милиона.

Въпреки това Европа до голяма степен внася тези технологии, докато страните извън ЕС са увеличили усилията си за разширяване на производствения си капацитет за чиста енергия.

 

Целите на Закона за нулевата нетна индустрия

През март 2023 г. Европейската комисия предложи Закон за нулева нетна промишленост, който трябва да помогне за укрепване на европейския производствен капацитет, когато става въпрос за чисти енергийни технологии.

Актът е част от Европейската зелена сделка и трябва да осигури основата за достъпна, надеждна и устойчива система за чиста енергия. Това на свой ред ще увеличи конкурентоспособността и устойчивостта на индустрията на ЕС.

Според Комисията законодателството трябва също така да намали риска от замяна на предишната зависимост на ЕС от руските изкопаеми горива с нови стратегически зависимости.

 

Научете повече за зеления преход на ЕС.

 

Ключови елементи на Закона за нулевата нетна индустрия

Актът предлага мерки, насочени към гарантиране, че до 2030 г. ЕС е в състояние да произвежда най-малко 40% от собствените си нужди за зелени технологии. Технологиите, които актът има за цел да насърчи, включват слънчеви фотоволтаични и слънчеви топлинни технологии; наземни вятърни и офшорни възобновяеми технологии; батерии/технологии за съхранение и други.

Актът поставя цел ЕС да може да съхранява най-малко 50 милиона тона CO2 до 2030 г.

Правилата също така имат за цел да подкрепят развитието на уменията, необходими за индустриите за чиста енергия на европейско и местно ниво.

 

Какво предлагат евродепутатите?

Промишлената комисия на парламента одобри позицията си относно законодателството през октомври 2023 г. В своите изменения членовете на комисията предложиха:

разширяване на обхвата на проектозакона за включване на компоненти, материали и машини за производство на технологии за чиста енергия

изготвяне на широк, по-изчерпателен списък от обхванати технологии

ускоряване на процеса на издаване на разрешение

създаване на условия за създаване на индустриални паркове за чисти технологии

 

Следващи стъпки

Депутатите ще гласуват позицията на Парламента по време на пленарната сесия на 20-23 ноември. След като Парламентът и Съветът приемат позициите си, ще започнат преговорите за окончателния вид на закона.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев