Откриване на сесия на ЕП: 20-23 ноември пленарна сесия

Прездседателят Мецола откри сесията през ноември в Страсбург © Европейски съюз, 2023 г. - ЕП
20.11.2023 / 21:35

Председателят Мецола откри пленарната сесия на 20-23 ноември в Страсбург със следните съобщения.

 

Стрелба на Алехо Видал-Куадрас

Говорейки за бившия член и заместник-председател на Европейския парламент, Алехо Видал-Куадрас, който беше прострелян в Испания, президентът Мецола изрази пълната солидарност на Парламента с него, като вярва, че испанските власти правят всичко възможно, за да изправят извършителите пред правосъдието.

 

Международен ден за елиминиране на насилието срещу жени

С 22-годишната студентка по биомедицинско инженерство Джулия Чекетин, убита наскоро в североизточна Италия, президентът Мецола повтори, че са необходими подходяща защита и повече присъди, за да се сложи край на насилието срещу жени. „Няма повече извинения. Вече е твърде късно“, каза тя и добави, че Парламентът трябва да се ангажира отново да направи всичко възможно, за да предотврати насилието срещу жени и момичета в Европа и извън нея.

 

Ден на децата

На Международния ден на детето председателят каза, че парламентът ще продължи да помага за извеждането на много хиляди украински деца, които са били насилствено отведени от Русия, от домовете им и да се застъпва за тяхното завръщане. В конфликт, война, агресия или терористични актове твърде често невинните деца са тези, които са принудени да платят крайната цена, каза тя. Тя призова децата, задържани от Хамас, да бъдат върнати у дома и да се направи повече за справяне с хуманитарната катастрофа в Газа, където „твърде много загинаха“.

 

Смъртта на Карел Шварценберг

Спомняйки си за Карел Шварценберг – „велик европеец и брилянтен чешки държавник“ – чиято работа беше централна за изграждането на съвременна Чешка република, председателят Мецола каза, че неговото наследство е безкрайна борба за мир, изграждането на Европа и демократичните ценности, които са в основата нашия начин на живот.

 

Промени в дневния ред

вторник

Изявленията на Съвета и Комисията относно последните събития по външната граница на ЕС между Финландия и Русия и необходимостта от спазване на законодателството на ЕС се добавят като шеста точка следобед преди кратките презентации.

Заседанието се удължава до 23:00 часа.

 

сряда

Гласуването на доклада на г-жа Стрик относно преговорите по споразумение за статута на оперативните дейности, извършвани от Frontex в Мавритания , се премества от гласуването в четвъртък за гласуването в сряда.

 

четвъртък

Гласуването в четвъртък на доклада на г-н Руис Девеса и г-н Симон относно европейските избори 2024 г. се отлага за следващата месечна сесия.

 

Искане от няколко комисии за започване на преговори със Съвета и Комисията

Решенията на комисиите за започване на междуинституционални преговори (член 71) се публикуват на уебсайта на пленарната зала.

Ако до вторник 12:00 ч. в полунощ не бъде направено искане за гласуване в парламента на решението за започване на преговори, комисиите могат да започнат преговори.

Информация относно разпределението на гласовете е налична в раздел „Приоритетна информация“.

 

Бъдещи евродепутати

Витолд Пал (ЕНП, Полша) от 16 ноември 2023 г

Włodzimierz Witold Karpiński (ЕНП, Полша) от 16 ноември 2023 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев