Нарушения на правата на човека в Иран, Нигер и Грузия

Европейски Парламент
23.11.2023 / 20:06

В четвъртък Европейският парламент прие три резолюции по въпросите на човешките права в Иран, Нигер и Грузия.

 

Положението с правата на човека в Иран, по-специално последните атаки срещу жени, защитници на правата на жените и произволното задържане на граждани на ЕС

Парламентът категорично осъжда влошаването на положението с правата на човека в Иран и бруталните убийства на жени от иранските власти, включително лауреата на наградата „Сахаров“ за 2023 г. Джина Махса Амини. Евродепутатите призовават иранските власти незабавно да прекратят всякаква дискриминация срещу жени и момичета, включително задължителното носене на забрадките, и да оттеглят всички закони, дискриминационни по пола.

Те остро осъждат иранската практика на произволно задържане, отказ от медицинско лечение, полицейско насилие, изтезания, смъртно наказание и тревожното нарастване на броя на екзекуциите. Евродепутатите искат незабавното освобождаване на всички жертви на произволно задържане и защитници на правата на човека, включително Наргес Мохамади, Сепиде Голиан, Голрох Ираи, Насрин Джавади и Бахаре Хедаят.

Резолюцията осъжда заложническата дипломация на Иран и настоятелно призовава ЕС да започне стратегия на ЕС за противодействие. Евродепутатите също настояват за незабавното и безусловно освобождаване на Йохан Флодерус, Ахмадреза Джалали, Нахид Тагави, Камран Гадери, Джамшид Шармахд и Масуд Мосахеб.

Те повтарят своя призив за започване на наказателни разследвания на престъпления, извършени от иранските власти под универсална юрисдикция, за определяне на Корпуса на гвардейците на ислямската революция като терористична организация и санкциониране на отговорните за нарушенията на човешките права в Иран, включително върховния лидер, президента и главният прокурор. Парламентът призовава Европейската служба за външна дейност и държавите-членки да подкрепят Сахаров и лауреатите на Нобелова награда и призовава държавите-членки да улеснят издаването на визи и предоставяне на убежище и спешни помощи на тези, които се нуждаят от тях.

Текстът беше приет с 516 гласа "за", 4 "против" и 27 "въздържал се". Пълната резолюция ще бъде достъпна тук. (23.11.2023 г.)

Незаконното задържане на президента Мохамед Базум в парламента на Нигер категорично осъжда военния преврат от 26 юли 2023 г. и призовава за незабавното и безусловно освобождаване на демократично избрания президент на Нигер Мохамед Базум, семейството му и всички лица, които са подложени на произволно задържане. Обвиненията трябва да бъдат оттеглени и евродепутатите изискват възстановяването му като демократично избран президент на републиката, както и възстановяване на конституционния ред на Нигер.

Докато призовават военната хунта на Нигер да защитава правата на човека и да гарантира свободата на изразяване и свободата на медиите, евродепутатите искат държавите-членки да прилагат санкции срещу нейните лидери. Те приветстват спирането на бюджетната подкрепа и сътрудничеството в областта на сигурността, както и икономическите санкции, наложени от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), като същевременно продължават хуманитарната помощ.

Резолюцията изразява загриженост относно ситуацията със сигурността и човешките права в Нигер и региона и разглежда заплахите за регионалната стабилност и демокрацията като произтичащи от тероризма и опитите на Русия да увеличи присъствието си в Сахел.

Текстът беше приет с вдигане на ръка. Ще бъде достъпен изцяло тук. (23.11.2023 г.)

Грузински граждани Тамаз Гинтури бяха убити и Леван Дотиашвили отвлечен от руските окупационни сили в окупирания регион Цхинвали в Грузия.

Парламентът категорично осъжда убийството на Тамаз Гинтури и незаконното отвличане на Леван Дотиашвили и призовава за задълбочено разследване на това и други убийства.

Членовете на ЕП напълно подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници и категорично осъждат незаконната окупация на грузинските региони Абхазия и Цхинвали/Южна Осетия от Руската федерация.

Парламентът настоятелно призовава Руската федерация да приложи Споразумението за прекратяване на огъня от 2008 г. с посредничеството на ЕС, да изтегли всички окупационни сили и да освободи всички грузински граждани, които са незаконно задържани от окупационния режим.

Евродепутатите също така призовават Съвета да наложи целенасочени санкции на отговорните за нарушенията на грузинския суверенитет, териториалната цялост и правата на човека и осъжда руската намеса във вътрешната политика на Грузия.

Текстът беше приет с 495 гласа "за", 7 "против" и 50 "въздържал се". Ще бъде достъпен изцяло тук. (23.11.2023 г.)

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев