Защо правото на ЕС да коригира законодателството е важно?

Европейски Парламент
23.11.2023 / 20:19

Разберете защо членовете на ЕП искат законодателство да гарантира правото на ремонт и какви конкретни мерки предлагат.

 

Изхвърлянето на стока, която може да бъде поправена, има значително въздействие върху околната среда, тъй като води до 35 милиона тона отпадъци годишно в ЕС. Правото на ремонт се разглежда като ключова стъпка за плана на ЕС за постигане на кръгова икономика до 2050 г. като част от Европейския зелен пакт, пътната карта на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

През ноември 2023 г. Парламентът прие преговорната си позиция относно нови мерки за укрепване на правото на ремонт . Законодателният проект има за цел да насърчи по-устойчиво потребление, като улесни ремонта на дефектни стоки, намали отпадъците и подпомогне сектора на ремонта.

Позицията на Парламента се стреми да измени предложение на Европейската комисия от март 2023 г. относно общите правила за насърчаване на ремонта на стоки.

 

Четири причини за правото на поправка на законодателството

Според проучване на Евробарометър от 2020 г. 77% от потребителите в ЕС предпочитат да поправят стоките си, отколкото да купят нови, но в крайна сметка трябва да ги сменят или изхвърлят поради цената на ремонта и липсата на предоставено обслужване.

Друга пречка пред по-устойчивото потребление е остаряването: някои продукти са проектирани да се повредят след определено време или количество употреба. В някои случаи компонентите на устройствата са фиксирани по такъв начин, че да не могат да бъдат извадени и заменени.

Ремонтите на електронни устройства биха били полезни за околната среда , като водят до намаляване на използването на ресурси, по-малко емисии на парникови газове и по-малко потребление на енергия.

Електрониката е най-бързо растящият източник на отпадъци в ЕС, но голяма част от нея все още не се рециклира.

 

Какво представлява правото на поправка на законодателството?

Парламентът е в подкрепа на подобряването на правото на потребителите на ремонт повече от десетилетие и е направил редица конкретни предложения до Комисията, за да направи ремонтите систематични, икономически ефективни и привлекателни.

 

Предложенията на Парламента за проектозакона имат за цел да направят ремонтите по-привлекателни и достъпни за потребителите:

От продавачите трябва да се изисква да приоритизират ремонта в рамките на законовия гаранционен период, ако той е по-евтин или равен на цената на замяната на стока. Правната гаранция трябва да бъде удължена с една година, след като продуктът бъде поправен

Потребителите трябва да имат право да поискат ремонт на продукти като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди след изтичане на гаранцията

Устройствата за смяна трябва да се предлагат на заем за срока на ремонта

Онлайн платформите трябва да помогнат на потребителите да намерят местни сервизи в техния район

На потребителите трябва да се предлагат стимули да ремонтират продуктите, вместо да ги заменят с нови

Производителите трябва да предоставят безплатен достъп до информация за ремонт и поддръжка

Трябва да се предлага информация относно поправката на устройствата

 

Следващи стъпки

Парламентът е готов да започне преговори със Съвета по окончателния законодателен текст, след като Съветът приеме преговорната си позиция.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев