Електронните отпадъци в ЕС: факти и цифри (инфографика)

..................................................
01.02.2024 / 14:54

Електронните отпадъци са един от най-бързо развиващите се потоци от отпадъци в ЕС и по-малко от 40% се рециклират. Вижте фактите и цифрите в нашата инфографика.

 

Електронните устройства и електрическото оборудване определят съвременния живот. От перални машини и прахосмукачки до смартфони и компютри, трудно е да си представим живота без тях. Но генерираните от тях отпадъци се превърнаха в пречка пред усилията на ЕС да намали своя екологичен отпечатък.

 

Какво представляват електронните отпадъци?

Електронните и електрическите отпадъци, или електронните отпадъци, обхващат различни продукти, които се изхвърлят след употреба.

 

Те включват:

Големи домакински уреди, като перални и електрически

ИТ и телекомуникационно оборудване (лаптопи, принтери)

Битова техника (видеокамери, луминесцентни лампи) и фотоволтаични панели

Малки домакински уреди (прахосмукачки, тостери)

Други категории, като електрически инструменти и медицински устройства

 

Количеството електрическо и електронно оборудване, пуснато на пазара в ЕС, нарасна от 7,6 милиона тона през 2012 г. на 13,5 милиона тона през 2021 г. Общото събрано електрическо и електронно оборудване се увеличи от 3,0 милиона тона през 2012 г. на 4,9 милиона тона през 2021 г.

Практиките за рециклиране се различават в страните от ЕС. През 2021 г. Австрия оглавява страните от ЕС по събиране на електронни отпадъци със средно 15,46 килограма на жител. През 2021 г. средно на жител на ЕС са събрани 11 килограма отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

 

Защо трябва да рециклираме електронни и електрически отпадъци?

Изхвърленото електронно и електрическо оборудване съдържа потенциално вредни материали, които замърсяват околната среда и увеличават рисковете за хората, участващи в рециклирането на електронни отпадъци. За да се противопостави на този проблем, ЕС прие законодателство за предотвратяване на употребата на определени химикали, като олово.

Много редки минерали, необходими на съвременните технологии, идват от страни, които не зачитат правата на човека. За да избегнат неволно подпомагане на въоръжени конфликти и нарушения на правата на човека, евродепутатите приеха правила, изискващи от европейските вносители на редкоземни минерали да извършват проверки на миналото на своите доставчици.

 

Какво прави ЕС за намаляване на електронните отпадъци?

През март 2020 г. Европейската комисия представи нов план за действие за кръгова икономика, който има за един от приоритетите си намаляването на електронните и електрическите отпадъци. Предложението конкретно очертава непосредствени цели като създаване на право на ремонт и подобряване на повторната употреба като цяло, въвеждане на общо зарядно устройство и създаване на система за награди за насърчаване на рециклирането на електроника.

USB Type-C ще стане обичайното зарядно устройство за повечето електронни устройства в ЕС до края на 2024 г. Лаптопите ще трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт до 28 април 2026 г.

През март 2023 г. Комисията представи ново предложение за насърчаване на ремонта и повторната употреба на стоки. В рамките на правната гаранция ще изисква продавачите да ремонтират продуктите, освен ако не е по-евтино да ги заменят. Освен гаранцията, това ще предостави права за улесняване и по-евтини ремонти .

ЕС прие правила относно събирането, обработката и рециклирането на електрическо и електронно оборудване, за да се справи с проблема с нарастващото количество електронни отпадъци.

През февруари 2023 г. Комисията представи предложение за актуализация на директивата относно отпадъците от електрическо и електронно оборудване за прилагане на решение на Съда на Европейските общности относно обхвата на задълженията на производителите на фотоволтаични панели.

Парламентът и Съветът постигнаха временно споразумение относно актуализацията през ноември 2023 г. Те също така се споразумяха, че до 2026 г. Комисията трябва да преразгледа директивата и, ако е необходимо, да предложи допълнителни промени заедно с цялостна оценка на нейното въздействие върху обществото и околната среда.

Евродепутатите ще гласуват споразумението в началото на февруари.

 

Позицията на парламента

През февруари 2021 г. Парламентът прие резолюция относно новия план за действие за кръгова икономика, изискваща допълнителни мерки за постигане на въглеродно неутрална, екологично устойчива, без токсични и напълно кръгова икономика до 2050 г., включително по-строги правила за рециклиране и обвързващи цели за използване на материали и консумация до 2030 г.

В областта на електронните отпадъци евродепутатите искат ЕС да насърчи по-дълъг живот на продуктите чрез повторна употреба и възможност за ремонт.

Още снимки от новината

Инфографика: разберете колко килограма електронно оборудване са събрани на жител във всяка страна от ЕС

 

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев