Председателят на ЕП Мецола в EUCO: Дължахме сделката с Украйна на народа на Украйна

Европейски парламент
01.02.2024 / 15:21

Подкрепата за Украйна в крайна сметка се отнася и до нашата собствена европейска сигурност, подчерта председателят на ЕП Роберта Мецола на специалния Европейски съвет

 

Обръщайки се към специалния Европейски съвет в Брюксел днес, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изтъкна следните теми:

 

Украйна:

„Приветствам сделката, която току-що постигнахме за Украйна.

Днес предприехме важната стъпка за гарантиране на предвидима средносрочна финансова подкрепа за Украйна. Подкрепа, която ще подкрепи тяхното възстановяване, реконструкция и реформа. Подкрепа, която ще помогне на страната им по пътя й към членство в ЕС. И подкрепа на това, благодарение на което ще могат да оцелеят.

Подкрепа, от която Украйна се нуждае, но това в крайна сметка е и за нашата собствена европейска сигурност. Това е залогът днес. Преди почти две години поехме ангажимент да предоставим силна политическа, хуманитарна, икономическа, дипломатическа, военна и финансова подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Що се отнася до военната помощ, занапред се надявам скоро да бъде постигнато споразумение относно фонда за подпомагане на Украйна. Трябва да осигурим устойчиво и предвидимо финансиране от Европейския механизъм за мир, за да посрещнем военните нужди на Украйна.

Когато става въпрос за финансова подкрепа, помага да се говори ясно. Украйна изпитва недостиг на средства, което рискува или да помогне на руския агресор, или да подхрани допълнително инфлацията. Споразумението за новия механизъм за Украйна от 50 милиарда, което Европейският парламент гласува миналия октомври, беше спешно, както и необходимостта да се споразумеем за преразглеждане на нашия дългосрочен бюджет. Дължехме го на народа на Украйна и на народа на Европа.”

 

Многогодишна финансова рамка:

„Живеем в напълно различен свят от този през 2020 г., когато договаряхме настоящата многогодишна финансова рамка. Пандемията, нахлуването в Украйна, изменението на климата, енергията и кризата с разходите за живот, всички те оказаха своето влияние върху нашия бюджет. Нарастващите лихвени проценти доведоха до покачване на нашите разходи по заеми от NextGenerationEU.

Основното е, че нашата МФР е притисната до пределите си и това споразумение изтегля пари от програмите, от които зависят нашите граждани - от някои от най-осезаемите ползи от ЕС, нашия Европейски здравен съюз или Хоризонт - особено с европейските избори в очите.

Промените в нашата МФР, в съответствие с нашите договори и прерогативите на Парламента като бюджетен орган, трябва да гарантират бюджет, който е подходящ за целта. Това е оборудвано с достатъчно гъвкавост, за да ни помогне да реагираме на настоящи и бъдещи кризи и да изпълним своите политически приоритети. Това е, което ще ни помогне да станем по-силни, по-обединени и по-конкурентоспособни в един все по-променящ се и враждебен свят. Това е, което ще успокои пазарите и ще гарантира способността ни да изплатим дълговете си. Напредъкът по отношение на собствените ресурси също трябва да бъде част от това решение. В този процес ще намерите конструктивен партньор в Европейския парламент.“

 

Ситуацията в Близкия изток:

„Трябва също така да бъдем единни и съгласувани в нашия подход към ситуацията в Близкия изток.

Европа може да помогне за напредъка на мирния процес и да посредничи при решения. Европейският парламент вече призова за постоянно прекратяване на огъня в Газа. Това е необходима стъпка към траен мир и стабилност, както и връщането на заложниците, взети толкова брутално на 7 октомври от Хамас. Ние също разбираме, че за да има истински мир, тогава Газа трябва да бъде ръководена от легитимни палестински представители.

Ситуацията на място продължава да е ужасна за твърде много. Трябва да позволим повече хуманитарна помощ възможно най-бързо и по-ефикасно. И колкото и трудно да изглежда това в мъглата на войната, трябва да говорим и за деня след това, за това как едно решение с две държави може да предложи сигурност на Израел и перспектива на палестинския народ. Заедно можем да намерим политическа воля да прекъснем цикъла на историята.“

 

Избори за Европейски парламент:

„Следващите 128 дни водят до изборите за Европейски парламент. През следващите месеци Европейският парламент ще се съсредоточи върху приключването на висящи законодателни досиета, като Закона за изкуствения интелект, Пакета за фармацевтичните продукти, Директивата за насилието срещу жени и, разбира се, Пакта за убежището и миграцията.

Освен това ще пътувам до държави-членки, където заедно с моите колеги, членове на Европейския парламент от вашите страни, ще ангажираме гражданите и ще повишаваме осведомеността за европейските избори – изслушваме, обясняваме и помагаме да се гласува. Заедно съм убеден, че можем да продължим да показваме, че Европа може да постигне резултат.“

 

Пълната реч на председателя Мецола можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев