Европейският парламент иска да сложи край на безнаказаността на безразсъдното шофиране

Европейски парламент
06.02.2024 / 18:29

Сериозните нарушения на пътя, като например превишена скорост или шофиране в нетрезво състояние, трябва да доведат до лишаване от права за шофиране в целия ЕС, казаха евродепутатите във вторник.

 

Понастоящем, ако шофьор загуби книжката си след пътнотранспортно нарушение в държава от ЕС, различна от тази, която е издала книжката му, в повечето случаи санкцията ще бъде приложима само в държавата, в която е извършено нарушението, и няма да включва ограничения в останалата част на ЕС.

За да се гарантира, че спирането, ограничаването или отнемането на шофьорска книжка на нерезидент се прилага във всички държави от ЕС, новите правила изискват това решение да бъде предадено на държавата от ЕС, която е издала шофьорската книжка.

 

Опасни престъпления

Евродепутатите предлагат да се добави шофиране без валидна книжка към списъка с тежки пътнотранспортни нарушения, като шофиране в нетрезво състояние или фатален пътен инцидент, което би предизвикало обмен на информация относно лишаване от право да управлява. Шофирането с 50 км/ч по-бързо от ограничението също е едно от тежките нарушения на пътя, което може да доведе до лишаване от право да управлявате. Евродепутатите определят по-ниско ограничение на скоростта за жилищните райони, което означава, че шофирането над ограничението на скоростта с 30 км/ч по тези пътища може да доведе до загуба на шофьорската книжка или отнемането й.

 

Срокове

Парламентът предлага да се постави краен срок от десет работни дни за страните от ЕС, за да се информират взаимно за решенията за лишаване от право на водач, и още един краен срок от 15 работни дни, за да се реши дали лишаването от право на управление ще се прилага в целия ЕС. Съответният шофьор трябва да бъде информиран за окончателното решение в рамките на седем работни дни, добавят евродепутатите.

 

Цитат

Докладчикът на ЕП Петър Витанов (S&D, BG) каза: „Сигурен съм, че тази директива не само ще помогне за намаляване на пътните произшествия, но също така ще допринесе за по-добра информираност сред гражданите за по-отговорно шофиране и готовност да спазват правилата и да приемат последствията да ги счупим, независимо къде в ЕС шофираме.“

 

Следващи стъпки

Проектоправилата относно действието на някои лишаване от права за управление в целия Европейски съюз бяха приети с 372 гласа „за“, 220 „против“ и 43 „въздържал се“. Парламентът вече приключи първото си четене и тъй като Съветът все още не е приел своята позиция, новият парламент, който ще бъде избран през юни 2024 г., ще продължи работата по този закон.

 

Заден план

Правилата за лишаване от право на шофиране са част от пакета за пътна безопасност, представен от Комисията през март 2023 г. Той също така съдържа трансграничен обмен на информация относно правилата за пътнотранспортни нарушения, които в момента са в процес на преговори със Съвета. Пакетът има за цел да подобри безопасността за всички участници в движението и да се приближи възможно най-близо до нула смъртни случаи в автомобилния транспорт в ЕС до 2050 г. („Визия нула“).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев