Подкрепа за Украйна, отговор на опасенията на фермерите: евродепутатите преразглеждат последните срещи на върха на ЕС

Членовете на ЕП оцениха резултатите от последните Европейски съвети с президентите Мишел и фон дер Лайен © Европейски съюз, 2024 г. - ЕП
06.02.2024 / 18:46

Във вторник евродепутатите обсъдиха резултатите от последните срещи на върха на ЕС, и по-специално специалния Европейски съвет от 1 февруари, с президентите Мишел и фон дер Лайен.

 

„Решителност, единство и лидерство“ е посланието, каза президентът на Европейския съвет Шарл Мишел, изпратено от ЕС с последните си решения относно Украйна да започне преговори за присъединяване и да одобри нов пакет от финансова помощ за страната. ЕС „няма да се уплаши от Русия“ и ще подкрепя Украйна „колкото е необходимо“, добави той. Мишел повтори обещанието на ЕС да предостави на страната повече муниции и каза, че „всяко евро, мобилизирано за Украйна, е инвестиция в нашата собствена сигурност, просперитет и стабилност“.

Що се отнася до Близкия изток, президентът Мишел каза, че ЕС трябва да направи всичко възможно, за да предотврати регионална ескалация на конфликта, да се справи с хуманитарната извънредна ситуация и да продължи да се застъпва за решението с две държави. Заявявайки отново, че зачитането на международното право е в ДНК на ЕС, той категорично отхвърли прилагането на „двойни стандарти“ при оценката на този конфликт. Мишел изрази разбиране за недоволството и оплакванията на европейските фермери и призова за диалог, за да можем да им предложим убедителен отговор.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен каза, че споразумението за пакет от помощ от 50 милиарда евро за Украйна осигурява силна предвидимост за страната през следващите четири години. „Ето какво означава да стоим до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.“ При първата по рода си ревизия на дългосрочния бюджет на ЕС тя подчерта, че ЕС вече разполага с финансовите ресурси, за да се справи с някои от предизвикателствата, пред които е изправен през това десетилетие.

Позовавайки се на протестите на фермерите, президентът фон дер Лайен каза, че „нашата система за производство на храни в ЕС е уникална и нашите фермери произвеждат най-висококачествената храна в света и трябва да им се плаща справедливо“. Тя обяви, че Комисията ще оттегли предложението си за намаляване на пестицидите и че до края на лятото доклад, базиран на резултатите от стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство в ЕС, ще представи варианти за евентуални бъдещи реформи.

Членовете на ЕП, представляващи мнозинството в парламента, повториха, че отбраната на Украйна е отбраната на Европа. Те изразиха своята непоколебима подкрепа за страната и отбелязаха, че трябва да се ускори доставката на оръжие и боеприпаси. Някои евродепутати повдигнаха идеята за използване на замразени руски активи и тревожните политически събития в САЩ, докато други алармираха за заплахата от разпространение на войната извън Украйна и предупредиха, че продължаващата надпревара във въоръжаването не е устойчива.

По отношение на неотдавнашните демонстрации на фермери повечето оратори казаха, че е необходим нов подход за общата селскостопанска политика на ЕС и всяко предстоящо законодателство за зеления преход и подчертаха двойната цел на политиката за осигуряване на препитание за фермерите и осигуряване на производството на храни в ЕС. Повечето евродепутати повдигнаха необходимостта от намиране на решения за едновременно справяне с тези проблеми, като мнозина предупредиха срещу популистките гласове, които се стремят да политизират този сложен проблем. Някои призоваха за по-директна финансова подкрепа за фермерите или за ограничения върху вноса на селскостопански продукти.

Можете да гледате дебата тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев