Споразумение за реформа на икономическото управление на ЕС

Европейски парламент
10.02.2024 / 11:00

Съзаконодателите на ЕС в събота временно се споразумяха за преразглеждане на икономическото управление на ЕС, което го прави по-ясно, благоприятно за инвестициите, по-приспособено към ситуацията във всяка страна и по-гъвкаво.

 

Новите правила, политически съгласувани от Европейския парламент и преговарящите от държавите-членки, добавят яснота и простота към процеса на фискално наблюдение, като се фокусират върху един единствен параметър, годишните разходи на правителството, за анализиране на устойчивостта на публичните финанси. Всички държави ще предоставят средносрочни планове, очертаващи техните цели за разходите и как ще бъдат предприети инвестиции и реформи. Държавите членки с високи нива на дефицит или дълг ще получат предварителни насоки за това как трябва да изглеждат целите им за разходите. За да се осигурят устойчиви разходи, бяха въведени цифрови референтни предпазни мерки, които трябва да бъдат следвани от страни с прекомерен дълг или дефицит. Правилата също така ще добавят нов фокус към системата, която сега също ще допринася активно за насърчаване на публичните инвестиции в приоритетни области. И накрая, системата ще бъде по-добре съобразена с реалностите на всяка страна, вместо да прилага универсален подход, и ще отчита по-добре социалните проблеми.

 

Цитати на съдокладчиците

Esther De Lange (ЕНП, Нидерландия) каза: „Беше много необходима нова рамка за икономическо управление. Ние поехме нашата отговорност, като гарантираме, че новите фискални правила са стабилни и надеждни, като същевременно позволяват място за необходимите инвестиции.“

Маргарида Маркес (S&D, PT) каза: „Новите правила ще осигурят повече пространство за инвестиции, гъвкавост за държавите-членки да плавно приспособяват своите корекции и ще засилят социалното измерение. С подход за всеки отделен случай и средносрочен подход, съчетан с повишена ангажираност, държавите-членки ще бъдат по-добре подготвени да предотвратят политиките на строги икономии.

 

Инвестиции

Правилата конкретно ще задължават държавите-членки да гарантират, че техните национални планове обясняват как ще се правят инвестиции в приоритетните области на ЕС като климата и цифровия преход, енергийната сигурност и отбраната.

Вече предприетите инвестиции в тези области трябва да бъдат взети под внимание от Комисията, когато изготвя своя доклад относно отклоненията на дадена държава-членка от разходната ѝ линия, като по този начин се дава повече възможност на тази държава-членка да аргументира аргументите си, че не е поставена под процедура при прекомерен дефицит .

Освен това националните разходи за съфинансиране на програми, финансирани от ЕС, ще бъдат изключени от разходите на правителството, което ще създаде повече стимули за инвестиране.

Плановете ще трябва също така да предоставят информация относно нуждите от публични инвестиции, т.е. къде съществуват пропуски в инвестициите.

 

Осигуряване на достоверност на правилата – гаранции за намаляване на дефицита и дълга

Държавите с прекомерен дълг ще бъдат обект на защитни правила, изискващи от тях, наред с другото, да намаляват дълга си средно с 1% годишно, ако дългът им е над 90% от БВП, и средно с 0,5% годишно, ако дългът им е между 60% и 90% от БВП. Тези разпоредби са по-малко рестриктивни от сегашното изискване всяка страна да намалява дълга годишно с 1/20 от излишъка над 60%.

Ако дефицитът на дадена държава е над 3% от БВП, изискването ще бъде той да се намали през периоди на растеж, за да достигне ниво от 1,5% от БВП, за да се изгради разходен буфер за трудни икономически условия. Ще се прилагат и допълнителни цифрови референтни показатели за това с колко трябва да намалява дефицитът на година.

Държава с прекомерен дълг не би била задължена да го намали до под 60% до края на периода от години, за който важи планът. По-скоро до края на договорения период страната трябва да има дълг, за който се смята, че е „в правдоподобна низходяща траектория“.

 

Пространство за дишане

Новите правила съдържат различни разпоредби, които позволяват повече пространство за дишане. По-специално, те дават три допълнителни години над стандартните четири за постигане на целите на националния план. Това допълнително време обикновено се предоставя само ако ангажиментите за инвестиции и реформи, които са в основата на удължаването, отговарят на определен набор от критерии.

По искане на държава-членка Съветът може да даде разрешение за отклонение от разходната линия на страната, когато извънредни обстоятелства извън неговия контрол водят до значително въздействие върху нейните публични финанси. Ще бъде определен срок за такова отклонение, но този период може да бъде удължен, ако извънредните обстоятелства продължават. Удължаването ще бъде с максимум една година и може да бъде предоставено повече от веднъж.

 

Подобряване на диалога и собствеността

Преди представянето на национален план, който всички държави членки трябва да представят, съответната държава членка се среща с Комисията с цел определяне на план, който отговаря на всички изисквания. За държави с прекомерен дефицит или дълг, до един месец преди Комисията да предаде своите насоки относно пътя на разходите на държава членка, тези държави членки могат да поискат процес на обсъждане с Комисията. И двата вида срещи предоставят възможност на съответните държави-членки да изложат своя случай. Това трябва да гарантира по-специализиран подход и собственост.

Държава-членка може да поиска представянето на ревизиран национален план, ако има обективни обстоятелства, възпрепятстващи изпълнението му, включително ако има смяна на правителството.

Бяха включени и множество други разпоредби, подобряващи диалога между институциите на ЕС и между държавите-членки и институциите на ЕС, с цел да се даде възможност за повече публично обяснение на взетите решения и обосновка на различните гледни точки.

Ролята на националните независими фискални институции, непартийните органи, натоварени да проверяват пригодността на бюджетите на правителството и фискалните прогнози, също е значително засилена, като целта е тази по-голяма роля да спомогне за по-нататъшното изграждане на национална собственост.

 

По-добро интегриране на социални проблеми

Социалното измерение е засилено в рамките на процеса на европейския семестър. Както прилагането на принципите на Европейския стълб на социалните права, така и рисковете за социалното сближаване ще бъдат измервани от Комисията. Държавите-членки ще трябва да гарантират, че националният им план също допринася за социалните цели.

Освен това, цикличните елементи на разходите за обезщетения за безработица няма да бъдат взети предвид при изчисляването на разходите на правителството.

 

Приложение

Временното споразумение сега подлежи на гласуване както в Съвета, така и в Парламента. След като бъдат приети, правилата ще влязат в сила много скоро след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Първите национални планове ще трябва да бъдат представени от всяка държава членка до 20 септември 2024 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев