Карти за хора с увреждания и карти за паркиране в ЕС: Парламентът и Съветът постигнаха временна сделка

Европейски парламент
10.02.2024 / 11:58

Преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно споразумение относно картата на ЕС за инвалидност и картата на ЕС за паркиране за хора с увреждания.

 

Директивата има за цел да гарантира, че при пътуване за кратък период хората с увреждания имат равен достъп до преференциални условия, като намалени или нулеви входни такси, приоритетен достъп и достъп до запазен паркинг. И двете карти ще предоставят на притежателите на карти, както и на лицата, които ги придружават и на животните помощници, достъп до повечето от същите условия като притежателите на национални карти.

 

Европейска карта за инвалидност

Европейската карта за инвалидност ще се издава във физически формат и, когато е наличен, в цифров формат и ще се издава и подновява безплатно. В зависимост от държавата могат да бъдат начислени разходи за загуба или повреда на картата. Хората с увреждания, които се нуждаят от повече помощ или подкрепа или имат право на подкрепа от личен асистент, ще могат да добавят буква „А” към своята карта.

 

Европейска карта за паркиране

Европейската карта за паркиране за хора с увреждания ще се издава във физическа форма. Страните от ЕС се насърчават също да издават картата в цифров формат и могат да изберат да начисляват такса за административните разходи за издаване и подновяване на картата.

И двете карти ще трябва да бъдат издадени в рамките на деветдесет дни, освен в случаите, когато са необходими по-дълги медицински прегледи.

 

Ползи при преместване в чужбина за учебни програми

Новите правила ще се прилагат само за кратки престои, с изключение за притежателите на карта за инвалидност, които се преместват в друга държава членка за програма за мобилност, като например Еразъм+.

 

Уебсайтове

Директивата изисква държавите от ЕС и Комисията да повишат осведомеността на гражданите относно Европейската карта за инвалидност и Европейската карта за паркиране, включително чрез създаване на централноевропейски уебсайт. Този уебсайт ще бъде свързан с национални уебсайтове, достъпни за хора с увреждания, съдържащи информация за получаване, използване и подновяване на картите и информация за преференциални условия.

 

Цитати

Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew, SK), докладчик, каза: „Хората с увреждания с нетърпение очакваха това законодателство. Значението на Европейската карта за инвалидност се простира отвъд простото улесняване на пътуването; той олицетворява ангажимента на ЕС да гарантира свободно движение за всички европейци. Въпреки че това законодателство бележи забележителен напредък, нашата работа не свършва тук. Трябва да продължим да се застъпваме за равни права на хората с увреждания в рамките на ЕС."

Драгош Пислару (Renew, RO), председател на комисията по заетостта и социалните въпроси, каза: „Днес постигнахме споразумение по важен законодателен акт, който хората с увреждания очакваха от десетилетие. Това ще ги подпомогне да бъдат независими и равнопоставени сега, когато картите скоро ще станат реалност във всички страни от ЕС. Това ще им помогне значително, когато пътуват до други държави-членки. Особено съм горд, че подкрепяме младите хора, като проправяме пътя за студенти с увреждания по Еразъм+ да използват картите по време на престоя си.“

 

Следващи стъпки

Договореният текст ще трябва да бъде официално приет както от Парламента, така и от Съвета, за да влезе в сила. Очаква се текстът да бъде подложен на гласуване на пленарната сесия през април.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев