Предварителна сделка относно първите общоевропейски правила за работещите в платформи

Европейски парламент
10.02.2024 / 12:15

Преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха предварителна сделка в четвъртък сутринта относно законопроект, целящ подобряване на условията на труд на лицата, извършващи работа на платформа.

 

Директивата за работа на платформи има за цел да гарантира, че хората, извършващи работа на платформи, имат правилно класифициран статут на заетост и да коригира фалшивата самостоятелна заетост. Договореният текст също така въвежда първите правила на ЕС относно алгоритмичното управление и използването на изкуствен интелект на работното място.

 

Статус на заетостта

Новият закон въвежда презумпция за трудово правоотношение (за разлика от самостоятелната заетост), което се задейства, когато са налице факти, показващи контрол и ръководство, съгласно националното законодателство и действащите колективни договори, както и като се вземе предвид съдебната практика на Европейският съд.

Директивата задължава страните от ЕС да установят оборима правна презумпция за заетост на национално ниво, с цел коригиране на дисбаланса на властта между платформата и лицето, извършващо работа на платформата. Чрез установяването на ефективна презумпция държавите-членки ще улеснят коригирането на фалшивата самостоятелна заетост.

Тежестта на доказване се носи от платформата, което означава, че когато платформата иска да опровергае презумпцията, тя трябва да докаже, че договорното правоотношение не е трудово правоотношение.

 

Нови правила за алгоритмично управление

Новите правила гарантират, че лице, което извършва работа на платформа, не може да бъде уволнено или уволнено въз основа на решение, взето от алгоритъм или автоматизирана система за вземане на решения. Вместо това платформите трябва да осигурят човешки надзор върху важни решения, които пряко засягат лицата, изпълняващи работата на платформата.

 

Прозрачност и защита на данните

Директивата въвежда повече защитни правила за работещите в платформата в областта на защитата на данните. На платформите ще бъде забранено да обработват определени типове лични данни, като лични убеждения и личен обмен с колеги.

Текстът също така подобрява прозрачността, като задължава платформите да информират работниците и техните представители за това как работят техните алгоритми и как поведението на работника влияе върху решенията, взети от автоматизирани системи.

Платформите ще трябва да предават информация за самостоятелно заетите работници, които наемат, на компетентните национални органи и на представители на работещите в платформи, като профсъюзи.

 

Цитати

Докладчикът Елизабета Гуалмини (S&D, Италия) каза: „След много часове преговори се радвам да видя, че днес постигнахме временно споразумение. Това е балансиран текст, който защитава работниците, добрите работодатели и осигурява равни европейски условия. Също така ще бъде първият път, когато ще имаме правила на ЕС за алгоритмично управление на работното място. Повече прозрачност и отчетност за алгоритмите и по-голяма защита на данните за служителите на платформата трябва да се превърнат в истински еталон на глобално ниво. Ние се уверихме, че до 40 милиона работници в платформата в Европа имат достъп до справедливи условия на труд."

Dragoș Pîslaru (Renew, RO), председател на комисията по заетост и социални въпроси, каза: „От името на комисията приветствам това временно споразумение. Той приключи почти в края на продълженията и е последната възможност да се изпълни един от ключовите законодателни актове, които са част от социалния стълб. Това споразумение ще подобри условията на работа в икономиката на платформата и ще увеличи прозрачността и отчетността на управлението на алгоритми на работното място.“

 

Следващи стъпки

Договореният текст сега ще трябва да бъде официално приет както от Парламента, така и от Съвета, за да влезе в сила.

 

Заден план

Анализът на Европейската комисия от 2021 г. установи, че има повече от 500 активни дигитални платформи за труд и в сектора са заети повече от 28 милиона души - цифра, която се очаква да достигне 43 милиона до 2025 г. В момента най-малко около 5,5 милиона от тези работници може да работят погрешно класифицирани като самостоятелно заети (известни като фалшива самостоятелна заетост), което означава, че те пропускат важни трудови права и права на социална защита.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев