Европейският парламент подписва споразумение с частни телевизии

Европейски парламент
23.02.2024 / 11:20

Преди европейските избори на 6-9 юни Европейският парламент подписа в четвъртък меморандум за разбирателство с ENEX – Европейската борса за новини.

 

ENEX представлява 55 частни телевизионни изхода. Партньорството ще задълбочи сътрудничеството между двете страни, за да се осигури широко отразяване на европейските избори.

С Меморандума за разбирателство Европейският парламент и ENEX се стремят да засилят сътрудничеството между комуникационните служби на Парламента и централата на ENEX, да повишат осведомеността и сътрудничеството между службите и да насърчат преките контакти.

Мисията на ENEX е да улеснява добрата и разбираема журналистика, за да позволи на членовете си да докладват по-добре по делата на ЕС, така че да могат да се разказват истории и да се хвърля светлина върху политиката, дебата и диалога. Европейският парламент често подкрепя важността на наличието на свободни и балансирани медии за насърчаване на прозрачността и гарантиране на разпространението на важна информация за изборите.

Меморандумът за разбирателство беше подписан от заместник-председателя на Европейския парламент Отмар Карас, Джауме Дуч, генерален директор по комуникациите и говорител на Европейския парламент, и Адриан Уелс, управляващ директор на ENEX.

„Тези европейски избори идват в критичен момент за света. Кризите от последните няколко години, от COVID-19 до войната в Украйна и повишените разходи за живот, наред с други, повишиха осведомеността и очакванията на гражданите за въздействието на Европейския съюз. По-важно от всякога е гражданите да имат достъп до надеждна информация, за да могат да вземат информирани решения за бъдещето си и да се ангажират напълно с демократичните си права. Тъй като изследванията показват, че повечето европейски граждани получават своите новини от телевизията, продължаващото ни партньорство с ENEX, подчертано от този меморандум за разбирателство, ни помага в преследването на тази цел“, каза заместник-председателят на Европейския парламент Отмар Карас преди подписването.

 

Заден план

ENEX е асоциация на водещи търговски телевизионни оператори, основана през 1993 г. и базирана в Люксембург. 55-те членове на ENEX, от които 26 са от 24 държави от ЕС, са събрани от цял ​​свят. Партньорите обменят ежедневно своите най-подходящи видео новини и си осигуряват необходимите производствени ресурси, когато има извънредни новини или специални събития. Координационният център в Люксембург предоставя всяка година повече от 32 000 истории и 3 000 източника на живо.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев