Първо гласуване за най-голямата митническа реформа на ЕС от 1968 г

Европейски парламент
23.02.2024 / 11:26

В четвъртък комисията по вътрешния пазар прие своята позиция относно реформата на Митническия кодекс на ЕС, която ще преструктурира начина, по който работят митническите органи в ЕС.

 

Предложената реформа има за цел да облекчи митническите органи, които бяха подложени на огромен натиск поради експоненциалния растеж на електронната търговия и много нови продуктови стандарти, забрани, задължения и санкции, които ЕС въведе през последните години.

Депутатите одобриха предложението на Комисията, като същевременно го измениха, за да опростят допълнително процедурите, да изяснят обработката на данни и достъпността, да създадат платформа за лица, подаващи сигнали, да направят новия EU DataHub достъпен по-рано, да улеснят търговията и да намалят тежестта, особено за МСП.

 

Нов подход към електронната търговия и поръчка на стоки извън ЕС

В момента 65% от доставките за електронна търговия са умишлено подценени, което води до значителна загуба на приходи. Освен това до 66% от продуктите, закупени онлайн, не отговарят на стандартите за безопасност на ЕС. Новият регламент ще задължи големите платформи да подават информация за стоките, които ще бъдат изпратени до ЕС, в рамките на един ден след закупуването им. Това трябва да даде на митническите органи по-добър преглед на входящите пратки и стоки, които може да не отговарят на нормите на ЕС.

 

По-ефективни митнически проверки и целенасочен контрол

Нова многостепенна система от доверени търговци би гарантирала, че властите няма да губят време да проверяват едни и същи спазващи закона компании отново и вместо това да се съсредоточат върху по-рискови бизнеси. Компаниите, съгласни да преминат през задълбочени предварителни проверки и проверка, ще се възползват от редица опростени процедури. Най-надеждните и прозрачни компании ще получат статут на доверен търговец, който ще им позволи да преминат минимални проверки и митнически формалности.

 

Нова IT платформа

Новият закон ще създаде EU DataHub като основна платформа за подаване на информация до митническите органи. Това би позволило по-добър преглед на подозрителни несъответствия, потенциални случаи на данъчни измами и рискове, свързани с определени компании или стоки. Благодарение на това властите ще могат да съсредоточат проверките си върху най-малко надеждните пратки и компании.

Платформата ще бъде от полза и за компаниите, като замени повече от 111 отделни ИТ системи, свързани с митниците, използвани в момента в Европа. Подаването на информация ще стане по-лесно и това би трябвало да намали тежестта и разходите.

Депутатите искат EU DataHub да заработи по-рано от предложеното от Комисията (т.е. 2028 г.) като доброволен пилотен проект. Освен това те искат да създадат отделна платформа за подателите на сигнали, така че потребителите и фирмите да могат лесно да докладват стоки, които не отговарят на стандартите на ЕС.

 

Цитат

Докладчикът на парламента по досието Дейрдре Клюн (ЕНП, Ирландия) каза след гласуването: „Този ​​доклад засилва съществената необходимост ЕС да гарантира, че стоките, влизащи на територията на ЕС, са безопасни и отговарят на изискванията на ЕС, като същевременно гарантира, че митническите процедури са възможно най-ефективни за икономическите оператори, намалявайки административната тежест за бизнеса. С нарастващите обеми на търговия, особено в електронната търговия, и нарастващия брой нефискални изисквания, които трябва да се проверяват на границата, по-нататъшното хармонизиране съгласно UCC и някои нови предимства като Центъра за митнически данни трябва да бъдат реализирани много по-бързо, за да да посрещне тези предизвикателства.“

 

Следващи стъпки

Проектодокладът беше приет в комисията с 34 гласа "за", 0 "против" и 5 "въздържал се". Сега той ще бъде подложен на гласуване на предстояща пленарна сесия (най-вероятно през март) и ще представлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде проследено от новия парламент след европейските избори на 6-9 юни.

 

Заден план

Комисията представи предложението за реформа на Митническия кодекс на ЕС през май 2023 г. Пакетът съдържа три отделни правни акта: основният регламент, който създава Митническия кодекс на ЕС и Митническия орган на ЕС, регламент на Съвета относно опростено тарифно третиране за дистанционните продажби и премахване на прагът за освобождаване от мита и директива на Съвета относно специална схема за дистанционни продажби на стоки, внесени от трети страни, и ДДС при внос. Парламентът действа като съзаконодател по първия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев