Изявление на Председателския съвет по повод смъртта на Алексей Навални

Европейски парламент
23.02.2024 / 11:39

В сряда Председателският съвет на Европейския парламент (президенти и лидери на политически групи) направи следното изявление по повод смъртта на Алексей Навални.

 

Ние, лидерите на политическите групи на Европейския парламент, изразяваме своето възмущение след убийството на лауреата на наградата „Сахаров“ за 2021 г. Алексей Навални в сибирска наказателна колония отвъд Арктическия кръг, излежаващ неоправдана присъда затвор. Отдаваме почит пред паметта му и изразяваме нашите сърдечни съболезнования на съпругата му Юлия Навальная и техните деца, майка му, семейството и приятелите му, неговите сътрудници и безброй поддръжници в Русия.

Цялата отговорност за това убийство е на руската държава и в частност на нейния президент Владимир Путин. Истината трябва да бъде казана, отчетността трябва да бъде гарантирана и справедливостта трябва да бъде раздадена. Настояваме тялото на Алексей Навални да бъде незабавно върнато на семейството му. Всяко по-нататъшно забавяне увеличава още повече отговорността на руските власти за смъртта на Алексей Навални. Настояваме за международно и независимо разследване на точните обстоятелства около смъртта на Алексей Навални.

Алексей Навални стана олицетворение на борбата на руския народ за свобода и демокрация. Смъртта му само подчертава важността на борбата му за една различна Русия. След ареста си той е бил подложен на малтретиране, изтезания, произволни наказания и психологически натиск. Въпреки че беше затворен при нечовешки условия, Алексей Навални неуморно и смело продължи борбата си, заклеймявайки корупцията на режима.

Ние, лидерите на политическите групи, оставаме единни в нашето осъждане на това престъпление на руския режим и неговата империалистическа и неоколониална политика. ЕС и неговите държави-членки и съмишленици по целия свят трябва да продължат политическата, икономическата и военната подкрепа за Украйна. В тази светлина ние приветстваме съвсем скорошния 13-ти пакет от санкции, приет от Съвета. За да почетем наследството на Алексей Навални, трябва да застанем заедно с независимото руско гражданско общество и демократичната опозиция, като непрекъснато призоваваме за освобождаването на всички политически затворници.

Чувстваме се насърчени от съобщенията за руски граждани, които отдават почит на Алексей Навални в градовете из цяла Русия. Изразяваме надеждата си, че подобни действия ще продължат да показват, че руският народ не подкрепя режим, който се застъпва за драконовски репресии вътре в страната и за брутална агресивна война срещу Украйна. Животът, политическата дейност и смъртта на Алексей Навални са доказателство за борбата срещу привидната апатия, безразличие и капитулация. Нека продължава да насърчава и вдъхновява.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев