Нови правила на ЕС за защита на критични гласове от съдебно сплашване

Европейски парламент
27.02.2024 / 20:34

Евродепутатите потвърдиха във вторник решимостта си да защитят журналисти, активисти и академици и техните организации срещу злоупотреби с дела, целящи да ги накарат да млъкнат.

 

Европейският парламент одобри с 546 гласа „за“, 47 „против“ и 31 „въздържал се“ нов закон, съгласуван със Съвета на 30 ноември 2023 г., за да се гарантира, че лицата и организациите работят по въпроси от обществен интерес като основни права, обвинения в корупция, защита на демокрацията или борбата с дезинформацията получават защита на ЕС срещу неоснователни и злоупотребяващи съдебни дела. Защитата ще се прилага за всички трансгранични дела, освен когато и ответникът, и ищецът са от същата държава от ЕС като съда или когато делото е от значение само за една държава-членка.

 

Възпиращи финансови гаранции

Евродепутатите гарантираха, че жертвите са по-стабилно защитени, като въведоха две предпазни мерки - предсрочно уволнение, ако делото е неоснователно, и възможността да се поиска от ищеца да заплати очакваните разходи по производството, включително процесуално представителство на ответника, и обезщетение за вреди. Ако ответникът поиска предсрочно уволнение, ищецът ще трябва да докаже, че има основания производството да продължи. Съдът може също да наложи други санкции на ищците, които често са политици, корпорации или лобистки групи, като например да им нареди да платят обезщетение за щети.

 

Средства за защита при случаи извън ЕС и достъп до информация

За да се избегне пазаруването на форум – когато ищецът избере юрисдикцията, където шансовете му за успех са най-високи – новите правила гарантират, че съдебни решения на трети държави в неоснователни или злоупотребяващи производства срещу лица или институции от ЕС няма да бъдат признати.

Правителствата на ЕС също така ще се уверят, че потенциалните жертви на злоупотреби съдебни дела имат достъп до информация на едно място относно процесуалните гаранции и средства за защита, включително правна помощ и финансова и психологическа подкрепа. Държавите членки ще трябва да гарантират предоставянето на правна помощ в трансгранични граждански производства. Те също така трябва да публикуват всички окончателни присъди по дела на SLAPP (стратегически съдебни процеси срещу участието на обществеността) и да съберат подробни данни за тях.

 

Цитат

След пленарното гласуване водещият евродепутат Тиемо Вьолкен (S&D, Германия) каза: „Съдебните дела на SLAPP са заплаха за върховенството на закона и сериозно подкопават основните права на свобода на изразяване, информация и сдружаване. Те са форма на правен тормоз и злоупотреба със съдебната система, все по-често използвани от влиятелни лица и организации, за да избегнат обществен контрол. Нашите съдилища не трябва да бъдат злоупотребявани по този начин за лична изгода. Тази директива ще помогне в борбата срещу SLAPP, спирайки хората да използват съдилищата за сплашване и възпиране на журналисти и активисти от оповестяване на информация и налагане на един вид автоцензура.

 

Следващи стъпки

Директивата ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването й в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще разполагат с две години, за да транспонират правилата в своите национални системи.

 

Заден план

В светлината на нарастващия брой SLAPPs в ЕС , евродепутатите предложиха в резолюция от 2021 г. мерки за защита на журналисти, медии и активисти от правен тормоз.

С приемането на това законодателство членовете на ЕП отговарят на предложенията на гражданите, включени в заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа: за противодействие на дезинформацията и пропагандата (предложение 23 (5)), за разработване на по-ефективна и единна политика спрямо автократичните и хибридни режими и развиване на партньорства с организации на гражданското общество (24 (8)), за въвеждане на законодателство за справяне със заплахите за независимостта на медиите (27 (1)) и за стриктно прилагане на правилата на ЕС за конкуренцията в медийния сектор (27 (2)).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев