Европейският парламент подписва споразумение с Европейския икономически и социален комитет

Европейски парламент
27.02.2024 / 20:42

Преди европейските избори на 6-9 юни председателят на Парламента подписа във вторник меморандум за разбирателство с председателя на ЕИСК Оливер Рьопке.

 

С подписването на това споразумение двете институции се стремят да засилят сътрудничеството си и да формализират съвместния си ангажимент да информират гражданите за европейските избори и важността на гласуването.

Меморандумът за разбирателство очертава ключови области, в които ще бъде засилено сътрудничеството между Европейския парламент и Европейския икономически и социален комитет, със специален акцент върху комуникационните стратегии и свързаните с тях дейности за популяризиране. И двете институции признават ключовата роля, която играе ефективната комуникация за ангажиране на гражданите и насърчаване на демократичното участие.

„Тъй като остават само сто дни до европейските избори през 2024 г., подписването на това споразумение с Европейския икономически и социален комитет символизира нашия колективен ангажимент да гарантираме, че гражданите са добре информирани и ангажирани в демократичния процес“, каза председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Председателят на Европейския икономически и социален комитет Оливер Рьопке каза: „Това са избори, на които Европа не може да си позволи да се провали. ЕИСК ще мобилизира изцяло своята широка мрежа, обхващаща целия ЕС и представляваща работодатели, работници и организации на гражданското общество, за да могат те да изпълнят пълноценно своята роля. Днешното споразумение е решаваща стъпка в генерирането на инерция, водеща до европейските избори през 2024 г.“

 

Заден план

Европейският икономически и социален комитет предоставя форум за консултации и диалог между представители на различните компоненти на организираното гражданско общество. Той осигурява институционално представителство на работодателите, работниците и социалните, професионалните, икономическите и културните организации на гражданското общество в ЕС, като по този начин гарантира, че тези организации и техните мрежи имат думата си в развитието на Европа и спомага за оптимизиране на качеството на политиките и законодателството на ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев