Превоз на отпадъци: евродепутатите приемат по-строги правила на ЕС

Европейски парламент
27.02.2024 / 20:48

Във вторник парламентът одобри актуализирани процедури на ЕС и мерки за контрол на превозите на отпадъци.

 

С 587 гласа „за“, осем „против“ и 33 „въздържал се“ евродепутатите одобриха споразумението, постигнато със Съвета , което има за цел по-ефективна защита на околната среда и човешкото здраве, като същевременно допринася за кръговата икономика на ЕС и целите за нулево замърсяване.

Правилата за износ на отпадъци от ЕС за трети страни ще бъдат по-строги. Износът на пластмасови отпадъци към страни извън ОИСР ще бъде забранен в рамките на две години и половина след влизането в сила на регламента, докато този към страните от ОИСР ще бъде предмет на по-строги условия.

В рамките на ЕС обменът на информация и данни за превозите на отпадъци ще бъде дигитализиран чрез централен електронен център, за да се подобри докладването и прозрачността. Транспортирането на отпадъци, предназначени за изхвърляне в друга държава от ЕС, ще бъде разрешено само при изключителни обстоятелства.

Законът също така създава група за правоприлагане за подобряване на сътрудничеството между държавите от ЕС за предотвратяване и разкриване на незаконни пратки.

 

Цитат

Докладчикът Пернил Вайс (ЕНП, Дания) каза: „Ревизираният закон ще донесе повече сигурност на европейците, че нашите отпадъци ще бъдат управлявани по подходящ начин, независимо къде се изпращат. ЕС най-накрая ще поеме отговорност за своите пластмасови отпадъци, като забрани износа им за страни извън ОИСР. Отпадъците са ресурс, когато се управляват правилно, но в никакъв случай не трябва да причиняват вреда на околната среда или човешкото здраве.“

 

Следващи стъпки

След окончателното гласуване в пленарна зала Съветът ще трябва официално да одобри и текста преди публикуването му в Официален вестник на ЕС.

 

Заден план

Предложението за реформиране на правилата на ЕС относно превоза на отпадъци определя процедури и мерки за контрол в зависимост от произхода, местоназначението и транспортния маршрут на отпадъците, както и вида на отпадъците и обработката, на която ще бъдат подложени на местоназначението. През 2020 г. износът на отпадъци от ЕС към страни извън ЕС достигна 32,7 милиона тона, което представлява около 16% от световната търговия с отпадъци. Освен това около 67 милиона тона отпадъци се превозват между страните от ЕС всяка година.

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите ЕС да повиши екологичните стандарти, свързани с превозите на отпадъци както в рамките на ЕС, така и към трети държави, и да наложи по-строг контрол и санкции за спиране на незаконния износ, както е посочено в предложения 5( 11) и 20(2) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа .

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев