Юлия Навальная: „Ако искате да победите Путин, бийте се с престъпната му банда“

Юлия Навальная: „Путин е способен на всичко, не можете да преговаряте с него“ © Европейски съюз, 2024 г. - ЕП
28.02.2024 / 17:09

Юлия Навальная, вдовицата на убития руски антикорупционен активист Алексей Навални, се обърна към Европейския парламент в сряда.

 

Приветствайки Юлия Навальная в залата, президентът на ЕП Мецола каза, че „за мнозина в Русия и извън нея Алексей Навални представлява надежда. Надежда в по-добри дни. Надежда в свободна Русия. Надежда в бъдещето.” Тя подчерта, че ако „историята ни учи на нещо, то е, че стълбовете на автокрацията в крайна сметка винаги, винаги се срутват под тежестта на собствената си корупция и присъщото желание на хората да живеят свободно. И когато неизбежно го направят, ще бъде благодарение на това, което Алексей и вашето семейство направиха.

В речта си Навална обвини руските власти, начело с президента Владимир Путин, че са организирали убийството на Навални. Тя каза, че публичното убийство още веднъж е показало на всички, че „Путин е способен на всичко и че не можете да преговаряте с него“. Тя също изрази загриженост, че нито една от настоящите ограничителни мерки на ЕС не е спряла реално агресията на Русия в Украйна.

За тази цел г-жа Навальная призова за по-иновативни идеи за победа над режима на Путин, както във вътрешното пространство, така и в действията му спрямо съседите му.

„Ако наистина искате да победите Путин, трябва да станете новатор (...) Не можете да нараните Путин с друга резолюция или друг набор от санкции, които не се различават от предишните (...) Вие сте имам работа с политик, а с проклет мафиот (...) Най-важното нещо са хората, близки до Путин, неговите приятели, съратници и пазители на парите на мафията (...) Вие и всички ние трябва да борете се с тази престъпна банда.

Тя продължи, като каза, че в този случай да си политически иновативен означава да се бориш с организираната престъпност, а не с политическа конкуренция.

„Няма дипломатически ноти, а разследвания на финансовите машинации. Не изявления за безпокойство, а търсене на сътрудници на мафията във вашите страни, на дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и неговите приятели да укриват пари.

Тя също така посочи, че „в тази битка имате надеждни съюзници – има десетки милиони руснаци, които са срещу Путин, срещу войната, срещу злото, което носи“, преди да заключи:

„Путин трябва да отговаря за това, което причини на моята страна. Путин трябва да отговаря за това, което причини на една съседна мирна държава. И Путин трябва да отговаря за всичко, което причини на Алексей”.

След нейното изказване думата взеха и представители на политическите групи в парламента. Вижте изказванията на евродепутатите.

 

Заден план

Преди смъртта си в затвора на 16 февруари 2024 г. Алексей Навални беше един от най-известните опозиционни гласове в Русия, известен с работата си по разкриване на корупцията, както и пламенен критик на президента Владимир Путин. Точните обстоятелства около смъртта му остават неясни. Г-н Навални беше удостоен с наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта през 2021 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев