Европейският парламент подписва споразумения с Комитета на регионите и Европейската инвестиционна банка

Европейски парламент
28.02.2024 / 17:34

Председателят Роберта Метсола формализира два меморандума за разбирателство в сряда, за да засили сътрудничеството преди европейските избори през 2024 г.

 

Двата меморандума за разбирателство очертават ключови области, в които сътрудничеството между институциите ще бъде засилено и засилено преди предстоящите европейски избори, 6-9 юни. Тези области включват комуникационни и информационни дейности, като се подчертава основната роля, която ефективната комуникация играе за ангажирането на гражданите и насърчаването на по-задълбочено разбиране на европейските процеси на вземане на решения.

Първото споразумение беше подписано с председателя на Комитета на регионите Васко Алвес Кордейро, а второто с президента на Европейската инвестиционна банка Надя Мария Калвиньо Сантамария.

Тези споразумения отбелязват значителна стъпка в укрепването на сътрудничеството между Европейския парламент и неговите институционални партньори за повишаване на гражданската осведоменост относно европейските избори и критичното значение на демократичното участие чрез гласуване.

„Тези партньорства са пример за споделения ангажимент на институциите на ЕС за овластяване на гражданите, като гарантират, че те са не само добре информирани, но и активно ангажирани в извайването на нашия демократичен процес. Всяко решение, взето на европейско ниво, пряко влияе върху живота ни, което прави гласуването най-важният инструмент, с който разполагаме, за да оформим бъдещето на Европа“, каза председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Председателят на Комитета на регионите Васко Алвеш Кордейро каза: „С предстоящите европейски избори е от изключително значение да мобилизираме местните и регионалните власти за бъдещето на Европейския съюз. Политиките на ЕС разчитат на това регионите и градовете да станат реалност. Ето защо Европейският комитет на регионите, представляващ повече от един милион местни и регионални лидери, си партнира с Европейския парламент. Нашето общо бъдеще е заложено на карта“.

„Работейки заедно, ние можем да поведем пътя. Очакваме с нетърпение да работим с нашите партньори, като започнем с Европейския парламент, за да комуникираме и да подчертаем важността на това, което ЕС прави за гражданите и бизнеса, и да вдъхновим избирателите да гласуват“, каза Надя Мария Калвиньо Сантамария, президент на European Investment банка.

 

Заден план

Комитетът на регионите е асамблея, съставена от 329 членове и 329 заместници, избрани на местно или регионално ниво във всички държави от ЕС (например като кметове или президенти на регион). Те идват в Брюксел до шест пъти годишно, за да обсъдят становищата си относно предложеното законодателство и да постигнат съгласие по резолюции за по-нататъшни действия от страна на ЕС.

Европейската инвестиционна банка играе решаваща роля във финансирането на проекти, които допринасят за икономическото и социалното развитие на Европейския съюз. Като финансова институция на Европейския съюз, ЕИБ насърчава инвестициите и подкрепя политиките, които допринасят за постигането на целите на Европейския съюз.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев