Започна международно учение „TROJAN FOOTPRINT 2024“ с участието на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции

...........................................
29.02.2024 / 21:08

Международно учение „TROJAN FOOTPRINT 2024“ с участието на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се провежда от февруари до 15 март. Учението е на териториите на България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия (където се намира компонентното командване на Силите за специални операции за учението). На територията на България в учението участват около 100 военнослужещи, военна техника и въоръжение от СКСО и около 50 военнослужещи от САЩ и Румъния.

На специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ днес, 29 февруари се проведе откриваща церемония, на която командирът на 3-а група Специални сили полковник Тодор Даков, приветства българските и чуждестранните участници и пожела успех при изпълнение на задачите. „TROJAN FOOTPRINT 2024“ е основно учение на Силите за специални операции в Европа“, каза в обръщението си полковник Даков. По думите му то е фокусирано както върху подобряване на способността на специалните сили да се противопоставят на широк спектър от заплахи, така и върху увеличаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост на страните от Алианса. „TROJAN FOOTPRINT“ повишава военната готовност и развива дълготрайни взаимоотношения, които насърчават мира и стабилността. „Не на последно място „TROJAN FOOTPRINT“ е възможност за нас да демонстрираме умения и решителност да се борим с всяка заплаха, независимо от къде идва и кога ще се случи“, допълни той.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев