Министър Шалапатова: Осигурени са 100 млн. лева за по-добри условия на труд

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова
29.02.2024 / 21:15

С бюджет от 100 млн. лв. по мярката „Адаптирана работна среда“ с финансиране по Програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще бъдат подкрепени предприятията за посрещане на новите предизвикателства, свързани с осъществяването на прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа. Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова представи процедурата по време на Годишните национални награди по безопасност и здраве при работа 2023 г. , организирани от Фондация „Център за безопасност и здраве при работа“ с подкрепата на ИА „Главна инспекция по труда“.

Кандидатстването по нея приключи в началото на месец януари 2024 г., а в момента проектните предложения се оценяват. „Дейностите, за които работодателите ще получат финансиране, са свързани с разработването и прилагането на „зелени“ модели на организация на труда, психологическа подкрепа за заетите в предприятието, закупуване на лични и колективни предпазни средства и специално работно облекло. Могат да бъдат осигурени и социални придобивки за работещите като оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в самите предприятия“, обясни министър Шалапатова.

Фонд „Условия на труд“ към МТСП също обяви старта на набирането на проекти на работодатели за подобряване на условията на труд и за диагностика на професионалните болести за 2024 г. „Максималният размер на средствата за финансиране на едно предложение е до 30 на сто от одобрените и действително извършени разходи за изпълнението му, но не повече от 100 000 лева“, припомни министър Шалапатова.

Тя подчерта, че Инспекцията по труда е ключов партньор на работодателите в усилията им да прилагат в по-пълна степен трудовото законодателство, и на работещите при защитата на трудовите им права. „Бих искала да използвам повода да поканя работодателите и социалните партньори да се включат в информационната кампания, която Агенцията стартира, „Върни се у дома след работа! Там някой те очаква!“, насочена към превенция на трудовия травматизъм, за да може да се поздравим с година на нулева смъртност на работните места“, обърна се към присъстващите Иванка Шалапатова.

В заключение тя поздрави екипа на Фондация „Център за безопасност и здраве при работа“ за идеята да популяризират добрите практики чрез тези награди. „Наградите са мотивация за работодателите да инвестират повече в най-ценния си капитал – хората, за специалистите по безопасност и здраве при работа да влагат повече в обучения и иновативни практики, за да бъдат по-подготвени работещите как да се пазят сами, защото няма кой да защити по-добре от самите нас живота ни“, каза министър Шалапатова.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев