Евродепутатите подкрепят плановете за цифров портфейл за целия ЕС

Европейски парламент
01.03.2024 / 09:33

Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги.

 

Съгласно регламента, приет в четвъртък и вече съгласуван с министрите на ЕС, този нов портфейл за цифрова самоличност ще позволи на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици - практика, която поражда опасения за доверие, сигурност и поверителност.

Портфейлът на ЕС ще се използва на доброволна основа. По време на преговорите евродепутатите осигуриха разпоредби за защита на правата на гражданите и насърчаване на приобщаваща цифрова система, като избягват дискриминацията срещу хората, които избират да не използват цифровия портфейл.

Законът предвижда безплатни „квалифицирани електронни подписи“ за потребители на портфейли в ЕС, които се ползват с най-голямо доверие и имат същия правен статус като ръкописния подпис, както и взаимодействия между портфейли, за да се подобри плавността на цифровия обмен.

Членовете на ЕП също възложиха портфейл с отворен код, за да насърчат прозрачността, иновациите и да подобрят сигурността. Те също така определят строги правила за регистрацията и надзора на участващите компании, за да осигурят отчетност и проследимост.

Чрез така нареченото табло за поверителност потребителите ще могат да имат пълен контрол върху своите данни и ще могат да поискат данните им да бъдат изтрити, както е предвидено в Общия регламент за защита на данните ( GDPR ).

 

Цитат

Докладчикът Романа Йеркович (S&D, HR) каза: „Това законодателство има за цел да даде възможност на гражданите, като им постави пълен контрол върху използването и споделянето на техните данни. Дигиталната идентичност еволюира от просто удобство до превръщане в катализатор за гражданско участие, социално овластяване и средство за насърчаване на приобщаването в дигиталната ера.“

 

Следващи стъпки

Парламентът даде окончателната си зелена светлина на регламента с 335 гласа "за", 190 "против" и 31 "въздържал се". Сега ще трябва да бъде официално одобрен от Съвета на министрите на ЕС, за да стане закон.

 

Заден план

Проучване на изследователската служба на Европейския парламент подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално. Съществуващите решения за дигитален портфейл позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна безпроблемна среда на своите мобилни телефони. Въпреки това, според Комисията, това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, докато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, което прави измамите и заплахите за киберсигурността по-трудни за смекчаване.

 

Конференция за бъдещето на Европа

Законодателството е пряк отговор на препоръките от Конференцията за бъдещето на Европа, по-специално в съответствие с предложение 35(10) и предложение 33(5). Предложение 35(10) се застъпва за създаването на обща европейска цифрова идентичност за рационализиране на трансграничните цифрови транзакции и услуги, подкрепена от стабилна рамка от европейски стандарти и насоки за осигуряване на необходимите гаранции. Предложение 33(5) подчертава значението на създаването на сигурна и надеждна цифрова среда.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев