Евродепутати: ЕС трябва активно да подкрепя демократичната опозиция в Русия

Европейски парламент
01.03.2024 / 09:45

Руската държава и лично Владимир Путин носят наказателна и политическа отговорност за смъртта на своя най-силен противник Алексей Навални, твърдят евродепутати.

 

Европейският парламент категорично осъжда убийството на Алексей Навални и дава пълната си подкрепа на Юлия Навальная в решимостта й да продължи работата му. В резолюция, приета в четвъртък, те подчертават, че пълната наказателна и политическа отговорност за смъртта му е на руската държава и в частност на нейния президент Владимир Путин, който трябва да бъде подведен под отговорност.

Евродепутатите предупреждават, че убийството на Алексей Навални е още един знак за нарастващите и систематични репресии в Русия и изискват независимо и прозрачно международно разследване на убийството му, за да се разкрие истината, да се осигури отговорност и да се осигури правосъдие.

Политическата система на Русия се контролира, се казва в резолюцията, от консолидиран авторитарен режим с ширеща се корупция, който използва фалшифицирани избори като подобие на демокрация и концентрира цялата власт в ръцете на Владимир Путин.

 

Подкрепете демократичната опозиция в Русия, казват евродепутатите

Подчертавайки, че народът на Русия не може да бъде объркан с „войноподстрекателния, автократичен и клептократичен режим на Кремъл“, евродепутатите изразяват своята солидарност с всички онези в Русия и извън нея, които въпреки целенасочените брутални репресии и тежките лични последствия продължават да намират смелостта да говориш истината.

Алексей Навални олицетворява борбата за свобода на Русия и за демокрация в Русия с мечтата си за „Красива Русия на бъдещето“, казват евродепутатите, призовавайки ЕС и неговите държави-членки да продължат да показват непоколебима солидарност и активно да подкрепят независимата руска гражданска инициатива обществото и демократичната опозиция.

Те също така призовават държавите-членки да увеличат усилията си за намиране на възможни начини за освобождаване на онези, които страдат от лишаване от свобода и репресии, особено болни или политически затворници, които са били измъчвани, включително опцията за възможна размяна на затворници.

 

Подкрепата за Украйна е най-добрият отговор на Кремъл

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. руските власти засилиха репресиите си срещу опозиционните гласове в страната, предупреждават евродепутатите, които искат ЕС, неговите държави-членки и съмишленици партньори по света да продължат политическите, икономическите , финансова и военна подкрепа за Украйна като най-добрият отговор на настоящите потиснически и агресивни практики от страна на режима в Кремъл. Решителната победа на Украйна може да доведе до истински промени в Руската федерация, по-специално деимпериализация, деколониализация и рефедерализация, всички от които са необходими условия за установяване на демокрация в Русия.

Парламентът призовава Комисията и по-специално Европейската служба за външна дейност да разработят проактивна, дългосрочна стратегическа политика спрямо Русия, която ефективно да отговаря на реалността на отношенията между ЕС и Русия днес, положението с човешките права в Русия и нуждите от подкрепа на руското гражданско общество и представители на опозицията в изгнание.

Резолюцията беше приета с 506 гласа „за“, 9 „против“ и 32 „въздържал се“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев