Парламентът приема план за защита на енергийния пазар на ЕС от манипулации

Европейски парламент
01.03.2024 / 09:51

Законодателство за справяне с манипулирането на енергийния пазар чрез засилване на прозрачността и надзора беше одобрено от евродепутатите в четвъртък.

 

Законът, вече неофициално съгласуван със Съвета, въвежда нови мерки за по-добра защита на енергийния пазар на едро на ЕС, защитавайки по-добре сметките за енергия на европейските домакинства и предприятия от потенциални краткосрочни колебания на пазарните цени.

Регламентът относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар на едро (REMIT) въвежда по-тясно съответствие с правилата на ЕС относно прозрачността на финансовите пазари. Той също така обхваща нови търговски практики, като алгоритмична търговия, и укрепва разпоредбите относно докладването и наблюдението, за да защити потребителите от пазарни злоупотреби.

 

Навременно и прозрачно разпространение на информация

По време на преговорите със Съвета членовете на ЕП засилиха европейското измерение и надзорната роля на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER). Агенцията ще има за задача да приема решения относно проверки, искания за информация и разрешения на платформи за вътрешна информация (IIP) и регистрирани механизми за докладване (RRM).

Ако ACER не получи необходимата информация по време на разследвания относно трансгранични случаи, тя може да наложи периодични наказателни плащания.

 

Цитат

„REMIT е много важен инструмент в нашите усилия за предотвратяване и борба със злоупотребите на енергийния пазар“, каза водещият евродепутат Мария да Граса Карвальо (ЕНП, Португалия). „С това законодателство европейските потребители, както и малките оператори, ще бъдат обслужвани по-добре. Ще имаме по-силни енергийни пазари."

 

Следващи стъпки

Регламентът беше приет с 440 гласа "за", 32 "против" и 31 "въздържал се". Сега ще трябва също да бъде официално одобрен от Съвета, за да стане закон.

 

Заден план

В отговор на енергийната криза, изострена от нахлуването на Русия в Украйна, Европейската комисия представи законодателното предложение заедно с реформа на дизайна на пазара на електроенергия на 14 март 2023 г. Предложението актуализира Регламента за интегритета и прозрачността на енергийния пазар на едро (REMIT), създадена през 2011 г. за борба с търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, като гарантира прозрачност и стабилност на енергийните пазари на ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев