Парламентът призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

Украйна трябва да спечели войната срещу Русия, казват евродепутатите © Европейски съюз, 2024 г. - ЕП
01.03.2024 / 10:01

ЕС трябва да подкрепи Украйна с всичко необходимо, за да може Киев да спечели войната си срещу Русия, казват евродепутатите в резолюция, приета в четвъртък.

 

В текста, приет с 451 гласа „за“, 46 „против“ и 49 „въздържал се“, евродепутатите правят равносметка на двете години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Подчертавайки как войната промени фундаментално геополитическата ситуация в Европа и освен това те посочват, че основната цел е Украйна да спечели войната, като предупреждават за сериозни последици, ако това не се случи. Евродепутатите казват, че други авторитарни режими наблюдават как се развива това, за да преценят собствената си свобода на действие за упражняване на агресивна външна политика.

За да спечели Киев, не трябва да има „самоналожено ограничение на военната помощ за Украйна“, като парламентът потвърждава необходимостта да предостави на страната всичко необходимо, за да си възвърне пълния контрол над нейната международно призната територия.

 

Доставяйте на Украйна боеприпаси, ракети и системи за противовъздушна отбрана

Евродепутатите заявяват, че все още има огромни разлики в нивото на военна подкрепа, предоставена от държавите-членки на ЕС на Украйна, и призовават за необходимите инвестиции да бъдат направени в европейската отбранителна индустриална база. Това е от първостепенно значение за задоволяване на нуждите на Украйна и за попълване на изчерпаните запаси в ЕС. Евродепутатите изброяват като особено важни за Украйна сложни системи за противовъздушна отбрана, ракети с голям обсег като TAURUS, Storm Shadow/SCALP, различни видове артилерия и боеприпаси (по-специално 155 mm) и безпилотни самолети и оръжия за противодействие.

Всички съюзници от ЕС и НАТО трябва да подкрепят Украйна военно с не по-малко от 0,25% от техния БВП годишно, казват евродепутатите, които също призовават страните от ЕС незабавно да влязат в диалог с отбранителните компании, за да осигурят увеличено производство и доставки на боеприпаси, снаряди и ракети за Украйна, които трябва да имат приоритет пред поръчките от други трети страни. В допълнение, те призовават Камарата на представителите на САЩ да приеме своя отдавна отлаган пакет от военна помощ за Украйна без допълнително забавяне.

 

Руските активи трябва да бъдат конфискувани

Резолюцията подчертава спешната необходимост от солиден правен режим, който да позволи руските държавни активи, замразени от ЕС, да бъдат конфискувани и използвани за възстановяване на Украйна и за компенсиране на жертвите от войната. Русия трябва да бъде задължена да плати репарациите, които са й наложени, за да се гарантира, че ще допринесе значително за възстановяването на Украйна.

Евродепутатите също така призовават ЕС да запази и разшири политиката си на санкции срещу Москва и съюзника на Русия Беларус. Това включва забрана на вноса на руски уран и металургия в ЕС, прекратяване на ядреното сътрудничество с Русия и налагане на пълно ембарго върху вноса в ЕС на руски селскостопански и рибни продукти, както и на изкопаеми горива и втечнен природен газ, транспортирани по море чрез тръбопроводи.

Парламентът също така осъжда всички онези държави, компании, асоциации и лица, които помагат на Москва да заобиколи ограничителните мерки на ЕС, като заявява, че тези разрушителни практики трябва да бъдат криминализирани на ниво ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев