Министър Славов представи приоритетите на Министерство на правосъдието пред правителството

...........................................
08.03.2024 / 21:03

„Изминалите 9 месеца са забележителни с това, че българското общество и парламента успяха да мобилизират своите сили за да излезем от политическата криза, в която се намирахме и да покажем, че имаме визия за бъдещето. Тази визия за бъдещето е въплътенa в промените на Конституцията – България да бъде европейска правова държава“. Това каза днес по време на отчета си пред Министерски съвет министърът на правосъдието Атанас Славов.

Според него именно приемането на тези промени в конституцията даде възможност България да стане пълноправен член на Шенген и да погледне амбициозно за възможност за членство в еврозоната само след година.

„Моите приоритети са пряко свързани с реализирането на практика на промените в конституцията, изготвянето на промените в новия Закон за съдебната власт, отговарящ на всички европейски стандарти“, каза още Славов. Проектът вече е обявен за предварително обществено обсъждане и ще бъде консултиран с парламентарните групи и с професионалните общности.

Като втори приоритет министърът открои една от системните препоръки, която е в докладите за върховенството на правото е свързана с подобряването на законодателния процес. В тази връзка се предвижда за първи път приемане на закон за лобизма и лобистката дейност - гаранция за това, че ще се защитава публичния, а нечий частен интерес.

Третият ключов приоритет е България да се включи активно в международните дейности, свързани с възстановяването на справедливостта в Украйна с ефективно разследване на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, които се извършват там. И български прокурори и следователи да участват в тези процеси.

„Това ще се постигне чрез присъединяване към съвместните екипи за разследване под юрисдикцията на EUROJUST и на второ място, чрез промени в наказателния кодекс, които да въведат актуалните стандарти за престъпленията „агресия“, „военни престъпления“ и „престъпления срещу мира и човечеството“. Това е изключително важно и е подадена ръка към българската прокуратура и следствие да спазват европейските стандарти и да участват в реформата“, каза в заключение правосъдният министър.

Източник: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев