Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) чества днес 21 години от създаването си

...........................................
08.03.2024 / 21:09

По традиция, дирекцията празнува професионалния си празник с провеждане на Национално съвещание, на което се отчита дейността за изминалата година.

Да продължават да работят все така отговорно и да затвърждават авторитета на държавната институция, пожела в приветствието си ресорният заместник-министър Емил Дечев, който поздрави от името на Министерството на правосъдието всички над 1500 служители на ГДО. Тази година националното съвещание се провежда в Харманли и на него присъстват всички ръководители на териториални звена към ГДО, началникът на ОДМВР-Хасково, административните ръководители на съдилищата и прокуратурите от Хасковския регион.

В годишния отчет за 2023 година, главният директор на ГДО гл. комисар Георги Жеков представи статистически данни за основните направления на дирекцията. По отношение на „Охрана на съдебни сгради и обекти на съдебната власт“ бе съобщено, че общият бройохранявани сгради и обекти е 246, като в тях се осигурява реда и се обезпечава сигурността на органите на съдебната власт. Охраняваните през годината магистрати са 9, като в сравнение с 2022 година се отчита ръст от 29 %. В направление „Призоваване, принудително довеждане и задържане на лица“ статистиката сочи, че 5464 лица са принудително доведени до органите на съдебната власт, а връчените съобщения, призовки и книжа са 5630. И още: задържаните и предадени в местата за лишаване от свобода лица са 2263; изпълнените мерки за неотклонение „задържане под стража” са 709.

По отношение на дейност „Конвоиране“ гл. комисар Жеков информира, че общият брой на конвоираните лица e 58 990, като от тях 2 092 са били с усилени конвои, 357 с усилено строги и е имало 11 конвоя на лица, с мярка за неотклонение „задържане под стража“, по изключителни причини от личен и семеен характер.

Относно „Екстрадиции и трансфери“ данните показват, че общият брой на изпълнените преписки по екстрадиции и трансфери от други държави за България през миналата година е 199, а тези от България за други държави е 177.

„Целта на ръководството на ГДО е свързана с поддържането на висок стандарт на професионализъм и напредък по отношение на материалната база, техническите средства и съответната иновативност при динамично променящата се среда“, каза още гл. комисар Жеков. Той подчерта че стремежът на структурата е насочен към спазване на установените правила и утвърждаването на дирекцията като коректен и надежден партньор в сферата на силовите ведомства.

Още снимки от новината

...........................................

 

Източник: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев