Международен ден на жената: Дайте на момичетата модели за подражание за преодоляване на препятствията

Ивана Андрес и Алба Редондо от женския национален отбор по футбол на Испания се обърнаха към евродепутатите в Страсбург ©Европейски съюз, 2024 г. - Източник: ЕП
12.03.2024 / 20:00

На церемония по случай Международния ден на жената Ивана Андрес и Алба Редондо от женския национален отбор по футбол на Испания се обърнаха към евродепутатите в Страсбург.

 

Председателят Мецола благодари на играчите, че разбиха стереотипите и показаха, че полът не трябва да пречи на пътя към успеха. Въпреки това неравенството в спорта продължава да съществува в медийното отразяване, спонсорството и заплащането, добави тя, част от системен проблем, който парламентът работи усилено, за да изкорени. Председателят Мецола каза, че всеки един от нас зависи да улесни тази промяна на парадигмата, като улесни жените да премахнат несправедливите бариери и напомняне за работата, която все още предстои да бъде свършена.

В съвместното си обръщение Алба Редондо и Ивана Андрес заявиха, че чрез образование трябва да се изгради по-справедливо и по-равнопоставено общество. Спортът е уникален инструмент, който може да промени живота и да образова, а момичетата по света трябва да получат женски модели за подражание, които да им помогнат да преодолеят препятствията. Следващата Алексия Путелас, казаха те, е някъде там и чака да й се даде възможност - нека се уверим, че тя ще я получи, заключиха те.

Заместник-председателят на Комисията Йоурова се изказа срещу насилието, с което се сблъскват жените в обществения живот, като журналисти и политици, което ги принуждава да напуснат обществените си функции. Тя призова държавите-членки да накажат извършителите, а работодателите активно да защитават жените, когато са изправени пред тормоз онлайн и офлайн.

Ораторите на политическите групи повдигнаха многото постижения на този законодателен мандат, като присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция и новите правила на ЕС относно жените в управителните съвети и прозрачността на заплащането, като мнозина изтъкнаха, че това се дължи и на силното женско ръководство в ЕС ниво. Но няма място за самодоволство, посочиха още мнозина, защото тормозът и сексуалното насилие продължават да съществуват в ЕС и по света. Жените в спорта трябва да получават същото заплащане като мъжете и да участват еднакво във вземането на решения, казаха те.

 

Вижте отново изявленията на заместник-председателя на Комисията Йоурова и реакциите на политическите групи.

 

Изявленията на Ивана Андрес и Алба Редондо са достъпни за гледане отново.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев