Енергийна ефективност на сгради: Депутатите приемат планове за декарбонизация на сектора

Европейски парламент
12.03.2024 / 20:09

Във вторник евродепутатите приеха планове, вече съгласувани със Съвета, за да помогнат за намаляване на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове от сградния сектор.

 

Предложеното преразглеждане на Директивата за енергийните характеристики на сградите има за цел прогресивно намаляване на емисиите на парникови газове (ПГ) и потреблението на енергия в строителния сектор на ЕС и превръщането му в неутрален по отношение на климата до 2050 г. Тя също така има за цел повече сгради с най-лоши показатели да бъдат обновени и подобрени споделяне на информация относно енергийните характеристики.

 

Цели за намаляване на емисиите

Всички нови сгради трябва да бъдат с нулеви емисии от 2030 г.; новите сгради, обитавани или притежавани от публични органи, трябва да бъдат с нулеви емисии от 2028 г. При изчисляването на емисиите държавите-членки ще вземат предвид потенциала за глобално затопляне през жизнения цикъл на дадена сграда, включително производството и изхвърлянето на строителни продукти, използвани за изградете го.

За жилищните сгради държавите-членки ще трябва да въведат мерки, за да осигурят намаляване на средната използвана първична енергия с най-малко 16% до 2030 г. и поне 20 до 22% до 2035 г.

Съгласно новата директива държавите-членки ще трябва да реновират 16% от нежилищните сгради с най-лоши показатели до 2030 г. и до 2033 г. най-лошите 26% чрез минимални изисквания за енергийни характеристики.

Ако това е технически и икономически подходящо, държавите-членки ще трябва постепенно да разположат слънчеви инсталации в обществени и нежилищни сгради, в зависимост от техния размер, както и във всички нови жилищни сгради до 2030 г.

 

Поетапно премахване на котли с изкопаеми горива

Държавите-членки трябва да очертаят как ще приемат мерки за декарбонизиране на отоплителните системи с оглед на постепенно премахване на изкопаемите горива за отопление и охлаждане до 2040 г. Субсидирането на самостоятелни котли на изкопаеми горива ще бъде забранено от 2025 г. Финансовите стимули все още ще са възможни за хибридни отоплителни системи, които използват значителен дял възобновяема енергия, като тези, комбиниращи котел със слънчева топлинна инсталация или термопомпа.

 

Изключения

Селскостопанските сгради и сградите за наследство могат да бъдат изключени от новите правила, докато страните от ЕС могат да решат да изключат и сгради, защитени поради техните специални архитектурни или исторически достойнства, временни сгради и църкви и места за поклонение.

 

Цитат

Докладчикът за Директивата за енергийните характеристики на сградите Ciarán Cuffe (Зелени/EFA, IE) каза: „Директивата показва ясно как политиката за климата може да има реални и незабавни ползи за по-незаможните в нашето общество. Този закон ще помогне за намаляване на сметките за енергия и ще се справи с основните причини за енергийната бедност, като същевременно ще осигури хиляди висококачествени местни работни места в целия ЕС. Справяйки се с 36% от емисиите на CO2 в Европа, той добавя абсолютно съществен стълб към Европейската зелена сделка. Днешният резултат показва, че Парламентът продължава да подкрепя Зелена сделка, която осигурява справедливост и амбиция в еднаква степен“.

 

Следващи стъпки

Директивата беше приета с 370 гласа "за", 199 "против" и 46 "въздържал се". Сега ще трябва да бъде одобрен официално и от Министерския съвет, за да стане закон.

 

Заден план

Според Европейската комисия сградите в ЕС са отговорни за 40% от нашето потребление на енергия и 36% от емисиите на парникови газове. На 15 декември 2021 г. Европейската комисия прие законодателно предложение за преразглеждане на Директивата за енергийните характеристики на сградите като част от т. нар. пакет „Пригодни за 55“. Нов европейски закон за климата (юли 2021 г.) закрепи както целите за 2030 г., така и целите за 2050 г. в обвързващо европейско законодателство.

 

Конференция за бъдещето на Европа

Законодателството относно енергийните характеристики на сградите е пряко съобразено с целите и предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа (CoFE), насочени към подобряване на енергийната независимост и устойчивост на ЕС. Тази законодателна инициатива е преплетена с предложения на CoFE като засилване на ролята на общините в градското планиране в подкрепа на синьо-зелената инфраструктура (Предложение 2(3)), намаляване на зависимостите от внос на нефт и газ чрез проекти за енергийна ефективност (Предложение 3(3)) и активно подпомагане на проекти за енергийна ефективност за постигане на повече автономност в областта на производството и доставката на енергия (Предложение 18(2)).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев