Намаляване на замърсяването от промишлеността и големите животновъдни ферми

Европейски парламент
12.03.2024 / 20:19

Новите правила ще намалят вредните емисии от промишлени инсталации и големи ферми за свине и птици, за да се защити човешкото здраве и околната среда.

 

Парламентът прие споразумението с държавите-членки относно преразглеждането на Директивата за промишлените емисии (IED) с 393 гласа „за“, 173 „против“ и 49 „въздържал се“ и новия регламент за портала за промишлени емисии с 506 гласа „за“, 82 „против“ и 25 „въздържал се“.

 

Промишлени инсталации

Новите правила ще направят задължително определянето на най-строгите постижими нива на емисии за обхванатите сектори. За борба с недостига на вода целите за екологични резултати ще станат задължителни за потреблението на вода. За отпадъците, ефективността на ресурсите, енергийната ефективност и използването на суровини целите ще бъдат в диапазон, а за новите техники те ще бъдат индикативни.

Ревизираният IED вече ще обхваща и инсталации в добивната промишленост (мини) и големи инсталации, произвеждащи батерии.

 

Животновъдни ферми

Съзаконодателите се споразумяха да разширят мерките за IED към свинеферми с повече от 350 животински единици (LSU). Фермите, отглеждащи прасета по екстензивен или органичен начин и навън за значителен период от време в годината, са изключени. За домашните птици директивата се прилага за ферми с кокошки носачки с над 300 LSU и за ферми с бройлери с над 280 LSU. За ферми, отглеждащи както свине, така и птици, ограничението ще бъде 380 LSU.

До 31 декември 2026 г. Комисията ще оцени дали има нужда от по-нататъшно разглеждане на емисиите от отглеждане на добитък, включително от едър рогат добитък, и клауза за реципрочност, за да се гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на изисквания, подобни на правилата на ЕС, когато изнасят за ЕС.

 

Обществено участие, санкции и компенсации

Прозрачността и участието на обществеността във връзка с лицензирането, експлоатацията и контрола на регулираните инсталации ще бъдат подобрени, тъй като Европейският регистър за изпускане и пренос на замърсители ще бъде трансформиран в портал на ЕС за промишлени емисии, където гражданите имат достъп до данни за всички разрешителни на ЕС и местни замърсяващи дейности.

Компаниите, които не спазват изискванията, могат да бъдат наказани от поне 3% от годишния оборот на оператора в ЕС за най-сериозните нарушения. Държавите от ЕС дават на гражданите, засегнати от неспазване, правото да поискат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Радан Кънев (ЕНП, България) каза: „Днешното гласуване показва ангажимента на Парламента към целите за нулево замърсяване на Зелената сделка и здравето на европейците. Той също така демонстрира, че тези цели могат да бъдат постигнати без налагане на допълнителна административна тежест върху предприятията и особено върху европейските земеделски производители. Гласуването подчертава, че евродепутатите разбират причините зад протестите на фермерите.

 

Следващи стъпки

Сега законът също трябва да бъде приет от Съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. След това държавите-членки ще разполагат с 22 месеца, за да се съобразят с тази директива.

 

Заден план

Директивата за промишлените емисии е основният инструмент на ЕС, регулиращ замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлени инсталации, включително интензивни животновъдни ферми, което може да доведе до здравословни проблеми като астма, бронхит и рак. Той също така регулира генерирането на отпадъци, използването на суровини, енергийната ефективност, шума и предотвратяването на аварии.

Това законодателство отговаря на очакванията на гражданите по отношение на принципа „замърсителят плаща“, като ускорява зеления преход и насърчава по-екологичните производствени процеси, както е посочено в предложения 2(2), 3(1), 11(1) и 12(5) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев