Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква друг преглед

Снимката е илюстративна
15.03.2024 / 10:25

Преди една година служебният здравен министър Асен Меджидиев започна процес на промяна в системата за издаване на решения за инвалидност. Тези промени обаче не бяха одобрени през мандата на последното служебно правителство, съобщава БНР. Предложените изменения имат за цел да ускорят процеса на издаване на решения и да рационализират системата чрез създаване на нови комисии за експертиза на работоспособността (ТЕЛК) в различни видове лечебни заведения.

Новите разпоредби предвиждат формирането на такива комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници, онкологични центрове и където е възможно в диспансери. Това значително ще увеличи броя на местата, където хората могат да бъдат прегледани и оценени за тяхната пригодност за работа.

Процесът на издаване на решение вече ще започва с подаването на заявление в регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ), вместо да чака документите да бъдат изпратени от ТЕЛК. Това трябва да съкрати времето, необходимо за получаване на решение, тъй като процесът ще започне веднага след подаване на заявлението. Освен това решенията ще могат да се изпращат по електронен път, което допълнително ще намали забавянето.

Комисия, съставена на случаен принцип от цялата страна, ще отговаря за вземането на решения въз основа на предоставените документи. Въпреки това, когато се изисква физически преглед, лицето ще бъде оценено от комисия, разположена в техния район по постоянен или настоящ адрес. Ако дадено лице се лекува продължително време в болница или у дома, то ще бъде прегледано от най-близката ТЕЛК комисия.

Друга важна промяна е ограничаването на възможността за обжалване на решения, взети от ТЕЛК. В момента едно решение може да бъде обжалвано няколко пъти, което води до дълги закъснения и неефективност в системата. Според новите правила обжалваното решение може да бъде върнато само веднъж. Ако ново решение на ТЕЛК все още бъде препратено към Националния осигурителен институт (НОИ), от там ще го разгледат по същество въз основа на наличните документи, без да изискват допълнителни прегледи или оценки.

Тези промени са предназначени да подобрят цялостната ефективност и справедливост на системата за оценка на работоспособността в България. Чрез увеличаване на броя на комисиите, рационализиране на процеса на кандидатстване и намаляване на възможностите за ненужно обжалване, новата система трябва да осигури по-бързо и по-справедливо издаване на решения за лица с увреждания.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев