Кукерландия, събрана в един ден заради дните на национален траур в памет на патриарх Неофит

...........................................
15.03.2024 / 19:48

Над 45 маскарадни групи от цяла България са потвърдили участието си в 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, въпреки промените в програмата поради обявените дни на национален траур в памет на патриарх Неофит. Фестивалът ще започне на 17 март със старт на състезателните дефилета от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския парк на Ямбол. Журито тази година включва академик Крум Стоянов Георгиев, проф. д-р Антон Христов Андонов, гл. ас. д-р Иглика Георгиева Мишкова, Станислава Христова Минева и Петър Георгиев Димитров. Общата сума на наградния фонд е 18 000 лева, като ще бъдат връчени награди за цялостно представяне, поддържане на местната традиция, автентичен маскарад и други категории.

Уникалното селище „Кукерово“ отново ще се появи на 17 март близо до „Ален мак“ в парка, включващо черква, кметство, здравна служба, пивница, магазин, къщи и втора сцена, където групите ще представят своите ритуали. На същия ден ще има забавно творческо ателие за изработка на голяма кукерска мозайка от над 4200 пластмасови използвани капачки, кулинарно шоу „Свинско с вино“ с Ути Бъчваров и спектакъл с изпълнения на ансамбъл „Чинари“, „Булгарина“, „Етнотикс“ и „Чинари Дръмс“.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ включва и първото по рода си ямболско фермерско-занаятчийско изложение с местни продукти и занаятчийски изделия, произведени ръчно от ямболски творци. Изложбата на триметрови страховити маски-гиганти също е част от фестивала, както и напълно реновираната Художествена галерия „Жорж Папазов“, която ще бъде домакин на фотографски изложби и церемония по награждаване на победителите във фотоконкурса „Кукерландия“.

Като част от фестивала, община „Тунджа“ организира Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“ за пети път.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев