Иванка Шалапатова представи отчет за работата на кабинета си от началото на мандата му преди девет месеца

Министърът на труда и социалната политика в оставка д-р Иванка Шалапатова
16.03.2024 / 11:41

Министърът на труда и социалната политика в оставка д-р Иванка Шалапатова представи отчет за работата на кабинета си от началото на мандата му преди девет месеца. Тя подчерта напредъка, постигнат в различни области, включително социални политики, подкрепа за семейства с деца с увреждания, повишаване на заплатите на социалните работници и подобряване на условията на пазара на труда.

Д-р Шалапатова отбеляза няколко ключови постижения, като например създаването на план за ранно детско развитие и стратегия за развитие на човешките ресурси в социалната сфера. Освен това тя спомена увеличаването на минималната работна заплата и пенсиите, които изпреварват инфлацията. Родителите на деца с увреждания също получиха увеличение на помощта за отглеждането им за първи път от шест години.

По отношение на пазара на труда бяха създадени нови механизми за подпомагане на пострадали от бедствия и бяха улеснени процедурите за привличане на чуждестранни работници. Над 45 000 неактивни хора са активирани на пазара на труда, а програмата за обучения по дигитални компетенции има за цел да обхване половин милион души за две години.

В международен план България зае силна позиция в правенето на социална и трудова политика в Европейския съюз, като нейните трудови аташета станаха по-активни от всякога. Д-р Шалапатова подчерта важността на сътрудничеството с други министерства и административни органи за постигане на тези успехи.

Пълният отчет е наличен във видео формат на уебсайта на Министерството на труда и социалната политика и на неговата страница във Facebook.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев