АХУ стартира кампания за набиране на проекти за рехабилитация, интеграция и осигуряване на достъпна архитектурна среда

...........................................
16.03.2024 / 11:27

АХУ започна своята кампания за 2024 г. за събиране на проектни предложения в две основни категории: рехабилитация, интеграция и осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания. Кампанията ще продължи до 19 април 2024 г. за проекти за рехабилитация и интеграция и до 22 май 2024 г. за проекти за достъпна архитектурна среда, съобщават от Министерство на труда и социалната политика.

В рамките на първата категория проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания могат да кандидатстват неправителствени организации на и за хора с увреждания, както и национално представителни организации на хора с увреждания. Тези организации могат да получат финансиране до 16 000 лв. за компонент 1, който обхваща обучения за хора с увреждания, мероприятия за придобиване на умения за самостоятелен живот, рехабилитация, арт терапия, посещения на културни мероприятия и др. Компонент 2 предлага подкрепа до 18 000 лв. за културни и спортни събития, като фестивали, концерти, спектакли, изложби и спортни състезания. Компонент 3 предоставя финансиране до 3500 лв. за разработването на различни материали, помагала, наръчници и други, подпомагащи работата с и за хората с трайни увреждания, тяхната адаптация, трудова и социална интеграция и реинтеграция. И накрая, компонент 4 финансира дейности, насочени към промяна на обществените нагласи, за да бъдат възприемани хората с трайни увреждания като пълноценни граждани, с максимална сума от 10 000 лв.

Във втората категория проекти за достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания, допустимите кандидати включват държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по законодателството на България, които притежават или управляват тези обекти. Тази категория също има четири компонента. Компонент 1 осигурява финансиране до 20 000 лв. за осигуряване на външен достъп до обект за хора от целевата група. Компонент 2 покрива разходите за приспособяване на вътрешната среда на обекта за самостоятелно посещение от хора с увреждания чрез строително-монтажни работи, като максималната сума е същата като при компонент 1. Компонент 3 включва изграждането на нови и преустройството на съществуващи асансьори или лифтови платформи, с максимален размер на безвъзмездната помощ съответно до 50 000 лв. за лифтови платформи и до 100 000 лв. за асансьори.

Подробна информация за методологиите за финансиране, условията и необходимите документи за кандидатстване за двете процедури може да бъде намерена на уебсайта на АХУ (http://ahu.mlsp.government.bg/), в раздел Проекти/Програми/.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев