МОН обяви няколко постижения през последните 9 месеца, включително увеличения на заплатите на учителите

Министерство на образованието и науката Галин Цоков
21.03.2024 / 14:01

Министерство на образованието и науката обяви няколко постижения през последните 9 месеца, включително увеличения на заплатите на учителите, конкурси за директори в 276 общински училища, разработване на визия за стандарт за качество в училищното и предучилищното образование и цялостно преразглеждане на учебните програми. Тези резултати са обобщени в доклад на министерството.

Проф. Цоков, министър на образованието и науката, отбеляза, че когато екипът му започна работа, те знаеха, че предстоят големи предизвикателства за преодоляване. Те обаче успяха да постигнат тези резултати чрез диалог и търсене на подкрепа от различни източници, включително социални партньори, учители, университетски преподаватели, родители и гражданско общество.

По време на този период МОН инициира действителното цифровизиране на образованието, като платформата "Дигитална раница" вече съдържа над 30 000 електронни ресурси. България също беше сред първите страни, които изготвиха насоки за използване на изкуствен интелект в образователния процес. Започна и изграждането на STEM центрове във всички над 2200 български училища.

Значителни инвестиции бяха направени и в материалната база, като бяха обновени 577 класни стаи, фокусирани върху хуманитарни науки, създадени бяха 177 нови кабинета за извънкласни дейности и бяха открити или реновирани 331 училищни библиотеки или кътчета за четене. Над 500 училища също ще получат подобрения на своите спортни площадки и физкултурни салони с инвестиция от почти четвърт милиард лева.

Правителството стартира програма на стойност 240 милиона лева за изграждане и разширяване на детски ясли, градини и училища, което доведе до изграждането на 33 нови сгради и планираното реновиране на 57 съществуващи. От следващата учебна година всички учебници и учебни комплекти ще бъдат безплатни за всички ученици.

Други важни мерки включват промени в Закона за професионалното образование и обучение, които ангажират държавата със социално осигуряване за деца, включени в дуално обучение, както и разработването на Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите. Заплатите за най-ниската академична длъжност "асистент" в държавните висши училища се увеличиха с 310 лв., а допълнителни средства бяха заделени за ново увеличение през 2024 г. Предложени са и промени в Закона за висшето образование, които предвиждат безплатно висше образование за всички студенти и докторанти, приети с държавна поръчка, с осигурен бюджет от 200 милиона лева за ремонт на студентски общежития.

В заключение, проф. Цоков изрази увереността си, че посоката, поета през последните 9 месеца, е правилна, тъй като е подкрепена от учителското съсловие и други ключови заинтересовани страни. Той вярва, че дори най-предизвикателните реформи са възможни, когато всички работят заедно за подобряване на бъдещето на българските деца като по-добри граждани и лидери, способни да променят света.

Снимка: Министерство на образованието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев