Правителството одобри държавна гаранция за нови кредити за студенти и докторанти през 2024 г. в размер до 40 милиона лева

...........................................
21.03.2024 / 14:14

Правителството одобри държавна гаранция за нови кредити за студенти и докторанти през 2024 г. в размер до 40 милиона лева. Тази мярка има за цел да подкрепи млади хора, които нямат финансовата възможност да покрият таксите си за обучение и разходи за живот по време на своето следване, съобщават от Министерство на образованието и науката.

Държавната гаранция осигурява защита на кредитополучателите, като гарантира главницата и лихвите по техните задължения. Този тип финансова помощ позволява на студентите и докторантите да продължат своето образование без значителна финансова тежест.

От създаването на тази схема през 2010 г. досега са сключени типови договори за кредитиране на студенти и докторанти с шест банки. В резултат на това са отпуснати общо 22 310 кредита на студенти и докторанти на обща стойност 164 067 080,79 лева. Сумата на кредитите, получени от студенти, които се обучават срещу заплащане, независимо дали в държавни или частни университети, е значително по-голяма от сумата на кредитите, предоставени на студенти, които се обучават по държавна поръчка.

Тази статистика показва, че програмата за държавно гарантиране на студентски заеми е популярна и ефективна при подпомагане на студенти и докторанти, които иначе биха били възпрепятствани да преследват академичните си стремежи поради финансови ограничения. Чрез продължаване на подкрепата за тази инициатива правителството демонстрира своя ангажимент за насърчаване на образованието и развитието на квалифицирана работна сила в страната.

Снимка: Министерство на образованието и науката
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев