Изпратиха с тържествена церемония контингент от Въоръжените сили за участие в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово

...........................................
22.03.2024 / 13:03

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов изпрати военнослужещи от маневрена рота за участие в състава на Регионално командване „Запад” в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Той подчерта, че изпращането на контингента е висока отговорност, тъй като те представляват не само Втора механизирана бригада, Сухопътните войски на Република България и Въоръжените сили, но и България като цяло.

Генерал-лейтенант Попов отбеляза, че през последните 24 години България последователно демонстрира своята политика за поддържане на мира и стабилността в региона чрез своите военни контингенти. Той изрази увереност в подготовката и способностите на заминаващия контингент да изпълни планираните задачи.

Заместник-началникът на отбраната пожела успех на военнослужещите в мисията и ги посъветва да работят в екип, тъй като ситуацията може да се промени бързо. Той връчи икона на Св. Георги Победоносец на контингента от името на министъра на отбраната.

В състава на контингента са включени около 100 военнослужещи, предимно от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, както и личен състав от Съвместното командване на силите, Мобилната КИС и Военномедицинската академия. Майор Светлин Симеонов, помощник-национален командир на контингента, и старши лейтенант Слави Славчев, командир на ротата за охрана, също присъстваха на церемонията.

На церемонията присъстваха генерал-майор Деян Дешков – командир на Сухопътните войски, флотилен адмирал Галин Манев – началник на щаба на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Станимир Христов – командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, полковник Мариано Скандура - командир на Многонационалната бойна група на НАТО в България, представители на местната власт и държавната власт, съобщиха от Министерство на отбраната.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев