В МТСП се състоя среща относно предстоящото съкращаване на около една трета от персонала на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

...........................................
26.03.2024 / 21:43

Днес в Министерство на труда и социалната политика се състоя среща относно предстоящото съкращаване на около една трета от персонала на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, което представлява приблизително 160 служители. Решението за съкращения е обявено на 22 март 2024 г. и ще започне в средата на май, когато изтича законовият 45-дневен срок от уведомяването за стартиране на процедура за масови уволнения.

Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова увери работниците, че Министерството на труда и социалната политика и териториалните структури на Агенцията по заетостта са напълно подготвени да помогнат на засегнатите служители да се интегрират обратно на пазара на труда. Бюрата по труда в Стара Загора, Раднево, Хасково и Димитровград са готови да предоставят услуги на работниците, които предстои да бъдат освободени.

Изпълнителният директор на централата Васил Щонов покани представителите на синдикалните организации да започнат незабавно картографиране на уменията на служителите, които ще бъдат съкратени. Ще бъдат идентифицирани служителите, които ще бъдат освободени първо въз основа на предварително договорени критерии със синдикатите. Освен това Щонов обеща да изплати обезщетения в размер от 6 до 10 месечни заплати на освободените служители.

Обезщетенията, които ще получат освободените служители, ще зависят от техния осигурителен доход и трудов стаж. Те ще имат право да получават обезщетение в размер на 60% от средния си осигурителен доход за 24 месеца назад, но не повече от 2250 лв. Максималният дневен размер на обезщетението за безработица е 74,29 лв.

Освободените служители ще имат възможността да се запишат в бюрата по труда и да участват в програми за обучение и преквалификация, финансирани от Програмата „Развитие на човешките ресурси“ на МТСП. Тези програми имат за цел да помогнат на служителите да си намерят работа, включително и по новите проекти на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Очаква се централата да възобнови работата си през втората половина на годината.

В допълнение към индивидуалните усилия, на ниво Министерски съвет е създадена междуведомствена работна група, която включва всички ангажирани министерства – на енергетиката, икономиката, иновациите, регионалното развитие, околната среда и финансите, координирани от Министерството на труда и социалната политика. Целта на тази работна група е да разработи цялостен план за справедлив преход на лицата, засегнати от затварянето на мините и топлоцентралите в Маришкия басейн. Срещата на междуведомствената работна група е планирана за втората седмица на април.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев