На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра

Театър
27.03.2024 / 09:19

Световният ден на театъра (WTD) е международен празник, който се отбелязва всяка година на 27 март. Иницииран е през 1961 г. от Международния театрален институт (ITI), който е част от ЮНЕСКО. Този ден служи за отбелязване и празнуване на театралното изкуство и неговата роля в насърчаването на културното разбирателство и мира по света, съобщава Уикипидея.

На WTD се провеждат различни национални и международни театрални събития, включително представления, семинари и дискусии. Едно от най-значимите събития е разпространението на Международното послание за Световния ден на театъра. Всяка година изтъкната личност или организация от световна величина е поканена да сподели своите мисли за театъра и неговото значение за глобалната култура на мира. Първото международно послание за Световния ден на театъра е написано от Жан Кокто (Франция) през 1962 г.

Идеята за установяване на Световен ден на театъра идва от финландския президент Арви Кивимаа, който предлага това по време на 9-ия световен конгрес на ITI във Виена през юни 1961 г. Предложението беше прието единодушно и оттогава 27 март се празнува като Световен ден на театъра. Оттогава Световният ден на театъра продължава да обединява световната театрална общност и нейните зрители в споделена отдаденост към силата на театъра да вдъхновява, предизвиква размисъл и насърчава съпричастност и разбирателство между различните култури и общества.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев