В областна администрация Сливен се проведе Областен съвет по социална политика и права на хората с увреждания

...........................................
27.03.2024 / 10:55

В областна администрация Сливен се проведе Областен съвет по социална политика и права на хората с увреждания. Срещата беше ръководена от областния управител инж. Маринчо Христов. Участваха представители на общини, държавни институции, организации на хора с увреждания, неправителствени организации и работодателски организации.

Експерти от Областния информационен център представиха проекта „Започвам работа – Компонент 3 „Заетост“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът се изпълнява чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 от Агенцията по заетостта. Бяха обсъдени и Индикативната годишна работна програма за 2024 г. на Програмата и конкурсите за финансиране на проекти на хора с увреждания от Агенцията за хора с увреждания (АХУ).

Нов момент в срещата беше участието на представители на Регионалния център за подкрепа на социални предприятия в Бургас, които представиха проекта P41 „Развитие на социалната икономика“, част от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Фокусът на този проект е върху социалната икономика и по-специално върху потенциала на социалните предприятия.

По време на дискусията участниците подчертаха няколко проблема, пред които са изправени хората с увреждания в областта, като ограничени възможности за осигуряване на постоянна заетост, недостатъчна достъпност на обществени сгради, липса на ценови облекчения за транспорта и онкоболни пациенти и необходимостта от изграждане на достъпни тоалетни за инвалиди в централните градски части и близо до музеи и исторически обекти. Беше обърнато внимание и на липсата на аудио сигнализация на автобусни спирки и в самите автобуси, затрудняващи незрящите хора. Участниците също така отбелязаха, че е важно да се променят нагласите на работодателите спрямо наемането на хора с увреждания.

В края на заседанието се състоя и избор на нов заместник-председател на Областният съвет по социална политика и права на хората с увреждания, който да заеме мястото на покойния Димитър Димитров - доскорошен председател и на Сдружение „Онкологично болни и приятели“ – Сливен. На негово място бе избрана г-жа Юрка Андонова - предсeдател на Сдружение „Съюз на диабетно болните“ – гр. Сливен.

Пълна информация за проектите представени от Областния информационен център (ОИЦ) и Регионалния център за подкрепа на социални предприятия в гр. Бургас, можете да намерите в прикачите файлове към тази публикация.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев