Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова участва в конференция на тема „Време е за Update“

...........................................
29.03.2024 / 09:43

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) 2021-2027 има за цел да активира младите хора и да ги включи на пазара на труда. Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова откри конференция на тема „Време е за Update“, организирана от ПРЧР, Областната администрация - Варна и Икономическия университет - Варна. Кампанията е част от Европейската година на уменията.

Изграждането на умения за бъдещето е основен приоритет в политиката на Министерството. Те разполагат с мрежа от кариерни центрове към Агенцията по заетостта (АЗ) в цялата страна, за да включат младите хора в програми, обучения и стажове. Една такава програма е „Младежка заетост +“, която подпомага бизнеса да наема млади хора без опит или с малко стаж.

Агенцията по заетостта редовно анкетира работодателите, за да определи необходимите умения. Личната и професионалната почтеност е най-търсеното умение, следвано от самоконтрол, дисциплина, комуникационни умения, работа в екип, решаване на проблеми, аналитични умения, критично мислене и умения за безопасност при използването на дигитални услуги и технологии.

Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Министерството на иновациите и растежа (МИР) работят заедно за разработване на проекти за развитие на младите хора. Областите на фокус включват насърчаване на България като център за средно и високотехнологични иновации, създаване на модерна, динамична и ориентирана към данни и изследвания екосистема за иновации и предприемачество и подобряване на социалната система.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев