Освен „Тътени“, Община Сливен ще преиздаде „Бурята“, „И стана ден“ на писателя Цончо Родев

...........................................
29.03.2024 / 10:41

Община Сливен планира да преиздаде романите „Бурята“ и „И стана ден“ на писателя Цончо Родев, които са част от трилогия, проследяваща историята на Възраждането, разказана през миналото на Сливен. Тези произведения имат значителна документална стойност поради използването на автентични документи, спомени и дневници в тяхното съдържание.

През 2021 г. Общината преиздаде първия роман от поредицата, „Тътени“, чрез възлагане на издателство „Фабер-принт“ от Велико Търново, след като проектът за финансиране беше одобрен от Общински фонд „Култура“. Тази година издателството спечели ново финансиране от Фонда за публикуване на другите два романа.

Идеята за преиздаване на историческия епос е отдавнашна цел на общинското ръководство, която става осъществима през 2022 г. след среща между кмета Стефан Радев и зам.-директора на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ Ваня Аврамова. Библиотеката предостави на Община Сливен правата върху трилогията, след като получи тези права от съпругата на автора Надежда Родева, която ги предаде на библиотеката след смъртта на съпруга си.

Цончо Родев е роден през 1926 г. в Провадия и е почетен гражданин на двата града. Той получава множество награди, включително наградата на Община Сливен „Добри Чинтулов“, „Д-р Иван Селимински“ и отличието „За граждански принос“ на Общински съвет – Сливен. Авторът прекарва 18 години в изследване на историята на Сливен, преди да напише трилогията, която обхваща периода от 1829 до 1876 г.

Предстоящото преиздаване ще включва тираж от хиляда копия за всеки роман. Освен това ще бъде произведен картонен футляр за съхранение на трите романа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев