В област Сливен има общо 101 военни паметника, като 49 от тях са разположени на територията на Община Сливен

...........................................
29.03.2024 / 10:55

В област Сливен има общо 101 военни паметника, като 49 от тях са разположени на територията на Община Сливен. От 2022 г. насам само Община Сливен е потърсила финансова помощ за поддръжката, възстановяването и изграждането на тези паметници. През изминалата година Министерският съвет отпусна 8100 лв. за ремонти и реставрационни дейности в няколко села. Тази година Сливенска община е поискала средства за възстановяване на паметни плочи в четири села.

По време на дискусията бяха обсъдени въпроси, свързани с паметника на 6-ти артилерийски полк и вандалски прояви срещу паметници. Представителят на Министерството на отбраната Кристина Алексова съобщи, че националният регистър на военните паметници е дигитализиран под формата на интерактивна карта, която позволява на гражданите да получат достъп до информация за паметниците в цялата страна.

Областният управител подчерта важността на опазването и поддържането на военните паметници като символи на признателност към падналите за свободата на България. Той призова общините да използват наличното финансиране, за да поддържат и подобряват състоянието на тези исторически обекти.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев